LIČNOST DANA

Jevgenij Prigožin: Skuhao Putinu vrelu čorbu

Optužio vrh ruske vojske da je odgovoran za neuspjehe u Ukrajini

Prigožin: Podigao pobunu. Twitter

Danijal Hadzovic

26.6.2023

Jevgenij Prigožin, čelnik ruskog privatnog vojnog preduzeća Wagner Group, postao je istaknut nakon što je preuzeo sve vidljiviju ulogu u ratu u Ukrajini, gdje se njegovi plaćenici bore u ime Moskve nakon što su regularne trupe pretrpjele veliko iscrpljivanje i izgubile teritorij u ponižavajućim neuspjesima.

Wagnerove trupe podigle su rusku zastavu u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine u aprilu nakon duge i krvave bitke, donijevši prijeko potrebnu pobjedu u 15-mjesečnom sukobu.

Prigožin je taj trenutak trijumfa pretvorio u priliku da bi samo nekoliko dana kasnije optužio vrh ruske vojske da je odgovoran za neuspjehe u Ukrajini, što je nešto što samo nekolicina odabranih može javno učiniti bez odmazde Kremlja.

Tekuća svađa s ministarstvom odbrane dosegla je nove vrhunce u subotu, kada je vođa Wagnera ustvrdio da su njegovi borci prešli iz Ukrajine u ruski pogranični grad Rostov na Donu – i da će se boriti protiv svakoga ko ih pokuša zaustaviti.

Prigožin je najavljivao da će s vojskom krenuti ka Moskvi, ali je na kraju dana najavio da odustaje od ovog cilja.

Ova pobuna do temelja je uzdrmala režim u Kremlju koji sada, naočigled cijelog svijeta, pokazuje veliku slabost i da "veliki vođa" Putin ne drži stvari pod kontrolom, a to bi mogla tek prva najava potresanja cijelog režima.

Prigožin je osuđen za pljačku i napad 1981. na 12 godina zatvora. Nakon što je pušten na slobodu otvorio je restoran u Sankt Peterburgu 90-ih.

U tom je svojstvu upoznao Putina, tada dogradonačelnika.

Iskoristio je tu vezu za razvoj ugostiteljskog posla i dobio unosne ugovore s ruskom vladom, zbog kojih je dobio nadimak “Putinov kuhar”.

U međuvremenu je osnovao, vodio i finansirao Wagner grupu u sjeni. Rekao je da je imao 50.000 ljudi na raspolaganju “u najboljim vremenima”, s oko 35.000 na prvim linijama u svakom trenutku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.