KOMENTAR DANA

Neko se prepao

Jer SDA i nije stranka u klasičnom smislu, nego, prije svega, jedan kartel čiji je smisao vladanja bio privatizacija komada države

Osman Mehmedagić i Bakir Izetbegović. Avaz

Danijal Hadzovic

25.12.2023

U normalnim državama silazak s vlasti je uobičajena i ne toliko obimna procedura. Jedna stranka sjaše, druga zajaše.

Ova koja sjaše uglavnom promijeni rukovodstvo, donekle se rebrendira i čeka vrijeme da se građani razočaraju u postojeću vlast. Institucije nastave dalje raditi svoj posao, život se odvija normalno, društvo ne doživljava naročite turbulencije. Tako to funkcionira u ozbiljnim i zrelim demokratijama i tako funkcioniraju stranke.

No, posljednja dešavanja s promjenom vlasti u BiH pokazuje da ovdje SDA (a da se razumijemo, nisu jedini u tome), po svojoj prirodi nije tek uobičajena, a kamoli demokratska stranka, nego nešto puno zlokobnije od toga. Najprije se poslije izbora desilo neviđeno upinjanje, grebanje i otimanje da se pošto-poto spriječi formiranje vlasti bez SDA, koje je išlo od kupovine delegata do pokušaja da se preko Refika Lende blokira Parlament, a u igri su, prema navodima mnogih upućenih, bili milioni KM izdvajanog mita. Nije pomoglo ni nekoliko propalih pokušaja organiziranja protesta, jer se ispostavilo da, mimo nekoliko stotina namjenski dovedenih budžetlija, niko nije bio zainteresiran da spašava SDA na vlasti.

Zbog čega je bila tolika panika, sada je jasno.

Američke crne liste, hapšenja, raspakivanje haračenja državnih firmi i dijeljenja javnog novca, pritvori i strah da su sljedeći, sudbina je koju je doživjela SDA. A kad brod tone, miševi ne samo da skaču nego su već uveliko počeli da za vratove hvataju jedni druge, međusobno se optužuju i ukopavaju.

Jer, SDA i nije stranka u klasičnom smislu, nego, prije svega, jedan kartel čiji su smisao vladanja bili privatizacija komada države, porobljavanje institucija, gomilanje moći i haračenje njenih resursa, uz prikupljanje reketa.

Kartel „fercera“ dok vlada „harmonija“, odnosno dok ih sve na okupu drže međuzavisni interesi i ucjene. No, čim se kockice iz slagalice počnu izmicati, kreću opće i totalno urušavanje i haos, s mnogo žrtava. Slično scenariju s kraja prvog dijela „Kuma“, kultnog filma koji se bavi organizacijama koje su po svom karakteru mnogo sličnije SDA nego političkim strankama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.