LIČNOST DANA

Josip Cvitković: Briljantni mladi um

Cvitković je jedini student iz BiH koji završava medicinu na kineskom jeziku

Cvitković: Planira se vratiti u BiH. Facebook

28.2.2024

Da Bosna i Hercegovina zaista ima briljantne mlade umove koji svakodnevno postižu nevjerovatne uspjehe u sportu, obrazovanju i nauci, dokazuje i primjer mladog Mostarca Josipa Cvitkovića.

Josip je 28-godišnjak s adresom u Pekingu, a napustio je rodni Mostar i otišao čak 7.000 kilometara od kuće u potrazi za obrazovanjem i svoju zemlju predstavlja na najbolji mogući način.

Cvitković je jedini student iz BiH koji završava medicinu na kineskom jeziku, a u Kinu je otišao na jednogodišnju studentsku razmjenu kao student hemije na Beijing Institute of Technology, a zatim je primljen na Capital Medical University u Pekingu, koji je najbolji fakultet za kliničku medicinu i ima jedne od vodećih bolnica u Kini i svijetu.

Po završetku studija dobio je specijalizaciju iz neurohirurgije u Tian Tan bolnici, koja je vodeća u Kini, pod mentorstvom Jiang Tao, najuglednijeg neurohirurga, pa će ostati još tri godine, a, kako je kazao prethodno za „Avaz“, nakon završetka studija planira se vratiti u Mostar.

Josip je jedan od rijetkih mladih ljudi koji se žele vratiti u BiH, koji svoju budućnost i potencijal vide ovdje, jer, kako nam je već rekao, „doma je najljepše“, a na mladim i uspješnim ljudima svijet ostaje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.