LIČNOST DANA

Oskar Pjastri: Ispunjenje sna

Odrastao je sanjajući da slavi na utrci Formule 1, a sada je uspio

Pjastri: Trijumfovao na Velikoj nagradi Mađarske. AP

22.7.2024

Oskar Pjastri (Oscar Piastri), australski vozač i član McLarena, zauvijek će pamtiti vikend u Mađarskoj i i svoju prvu pobjedu u Formuli 1.

Istina, utrku je obilježila kontroverza jer su iz McLarena naredili Landu Norisu (Norris) da pusti svog timskog kolegu Pjastrija tri kruga prije kraja da preuzme vodstvo. Pjastri je prestigao kolegu, zadržao prednost, a onda je prvi prošao kroz cilj.

Uzbuđenje, sreća i ponos koje je osjećao vjerovatno su ga vratili u dane kada je sanjao o karijeri vozača Formule 1 i maštao da će u njega biti upereni svi fotoaparati koji žele zabilježiti fotografiju pobjednika.

Inače, Pjastri je odrastao sanjajući kako upravlja bolidom i takmiči se u najbržem karavanu na svijetu. Rođen je u Melburnu, nedaleko od mjesta gdje se održavaju utrke za Veliku nagradu Australije.

Međutim, za ispunjenje snova bila je potrebna ogromna predanost i žrtva, pa se morao preseliti u Evropu poput svojih sunarodnjaka Marka Vebera (Webber) i Danijela Rikiarda (Daniel Ricciardo).

Kao odskočnu dasku koristio je uspjeh na australskoj karting sceni, usavršavao se širom Evrope, a onda bio viceprvak Formule 4, prvak Formule 3, Formule 2, a onda su mu se otvorila vrata Formule 1.

Oskar Pjastri rođen je 6. aprila 2001. godine u Melburnu. U Formuli 1 se takmiči od 2022. godine, a u svojoj karijeri je pet puta bio na postolju – tri puta kao drugi, jednom kao treći, a sada kao pobjednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.