LIČNOST DANA

Johan Satler: Evropski vjetar

Nažalost, Satler odlazi, a mnogi domaći političari, izgleda, nisu naučili lekciju

Satler: Borac za evropski put BiH. EU u BiH

Danijal Hadzovic

28.8.2024

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) jučer je održao oproštajni sastanak s nosiocima najviših funkcija u ovoj zemlji.

I u posljednjim danima na funkciji Satler nastavlja pokazivati brigu za evropski put naše zemlje. Satler je upozorio da BiH još nije službeno otvorila pregovore, nego samo dobila zeleno svjetlo za to, da nije bilo pomaka od marta u smislu realizacije reformi, da nisu usvojeni zakoni potrebni za realizaciju narednih koraka, te da BiH nastavlja da zaostaje na evropskom putu, a samim tim i gubiti novac.

I u ovakvim trenucima čini se da je do evropskog puta naše zemlje više stalo Satleru nego mnogim evropskim političarima. A upravo je Satler Delegaciju Evropske unije vodio u za našu državu važnom trenutku, kada su joj, usljed promijenjene geopolitičke situacije, odškrinuta vrata EU. Upravo je Satler bio jedan od najglasnijih lobista da se BiH podrži na evropskom putu i da joj se na neke stvari možda i progleda kroz prste, ne bi li se na taj način dala veća motivacija Bosni i Hercegovini, prije svega domaćim političkih snagama, da ozbiljno shvati historijsku priliku koja im se pruža.

Nažalost, Satler odlazi, a mnogi među njima, izgleda, nisu naučili lekciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.