KOMENTAR DANA

Sladoje od Kalinovika

On je u PDP-u, ali vrlo lako može biti i u SNSD-u, SDS-u, SP-u, DNS-u ili bilo kojoj drugoj stranci

Sramotan plakat. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 4 dana

Vlade Sladoje želi biti novi načelnik Kalinovika, a na plakatu na kojem poziva na "mobilizaciju" pozira u uniformi srpske vojske.

Ako je htio privući pažnju, Sladoje je zaista uspio u svom naumu, ali pitanje je kako će CIK reagirati na ovu provokaciju ili šta bi to već trebalo biti. Sladoje je  i osvjedočeni simpatizer lika i djela presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je također iz Kalinovika.

Eh sad, ovakav „performans“ možda i ne bi previše čudio da dolazi od kandidata Stevandićeve stranke, možda čak i nekog novopečenog Dodikovog junoše, ali Sladoje je kandidat PDP-a, stranke za koju mnogi žele vjerovati da je „proevropska“ i „umjerena“, ili barem bi to tako trebalo zvučati na brojnim okruglim stolovima međunarodne zajednice na kojima učestvuje njihov predsjednik Branislav Borenović.

Uostalom, to je ista ona stranka iz koje dolazi Draško Stanivuković koji garantuje da će pod njim Banja Luka biti srpski nacionalni bastion patrijarhalizma i tradicionalizma ili njihova bivša članica Jelena Trivić kojoj je uzor Draško Stanivuković.

I to je opozicija u RS. Ali vrlo lako može biti i SNSD, SDS, SP, DNS ili bilo koja druga stranka. Svi sukobi su interni i interesni – sve ideologije su iste.

U RS to podrazumijeva srpski nacionalizam - red četništva, red pravoslavlja, red konzervativizma, red rusofilije.

U Hrvata ionako jedna stranka dominira uz 2,3 manje sa, zapravo, identičnom ideologijom.

Na većinski bošnjačkim područjima još ima ponekih natruha idejnog pluralizma, ljevice i desnice, liberalizma i konzervativizma, mada sve manje, posebno među mlađim generecijama, gdje je sve prisutniji model političara koji nudi ponešto za svakog, bez dovođenja u pitanje „bazičnih istina“ većinskog naroda kojem se obraćaju.

Fukujamin „kraj historije“ i postideološko društvo, koji su u ostatku svijeta propali, u BiH su ostvareni, samo naša postideologija nije liberalna demokratija – nego općeprihvaćene nacionalističke ideologeme. Naša propast s njima je neupitna, ali njena brzina zavisit će od onih koji joj se budu suprotstavljali. A njih je, da se razumijemo, sve manje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.