LIČNOST DANA

Marta Kos: Iskusan diplomata

Bh. vlasti blisko će sarađivati s Kos na ispunjavanju reformi i našem putu ka Evropskoj uniji

Marta Kos. Borut Živulović/PIXSELL/F.A. BOBO

Nerma Ajnadžić

prije 14 sati 20 minuta

Evropska komisija dobila je novo ime za ključnu poziciju - Slovenka Marta Kos bit će zadužena za proširenje Evropske unije, uključujući rad na istočnom susjedstvu, kao i za podršku Ukrajini u njenoj obnovi.

Kos, kao i ostatak novog tima Evropske komisije, mora odobriti Evropski parlament, ali vrlo vjerovatno je da će bosanskohercegovačke vlasti blisko sarađivati s Kos na ispunjavanju reformi i našem putu ka Evropskoj uniji. Slovenija je, inače, veliki prijatelj naše države i pruža podršku vlastima, posebno u euroatlantskim integracijama. Zato i ne čudi oduševljenje mnogih viješću da je baš ona izabrana za poslanicu Evropske komisije na vrlo važnoj poziciji za BiH.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) želi povećati zastupljenost žena u novom sazivu Komisije, a Kos se svakako zalaže za prava žena.

Zamijenit će Mađara Olivera Varheljija (Varhelyi), a ima bogatu diplomatsku i političku karijeru. Obnašala je funkciju ambasadorice Slovenije u više zemalja, pa i Njemačkoj i Švicarskoj.

Bila je i kandidatkinja za predsjednicu Slovenije, ali se povukla iz kampanje te je napustila i stranku Slobodarskog pokreta. Mnogi je opisuju kao iskusnog diplomatu, poslovnog lidera , konsultanta i stručnjaka za komunikacije. Bila je i novinarka, kao i portparol Vlade Slovenije.

Marta Kos je rođena 28. juna 1965. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.