KOMENTAR DANA

Začarani krug

Tako se i ubistva sankcioniraju sa sedam-osam godina zatvora, a, uz dobro vladanje, ubice se nađu na slobodi i prije nego što odsluže kaznu

Avaz

Alen Bajramovic

prije 20 sati 59 minuta

Pucnjave na ulicama gradova, ilegalno naoružanje, obijesne vožnje, teške saobraćajne nesreće, seksualno nasilje nad djecom, femicid… Vijesti koje ilustriraju u koliko tragičnom vremenu i društvu živimo smjenjuju se kao na traci, a reakcije na svaku traju po nekoliko sati ili dana, ovisno o tome ko su sudionici i koliko detalja uspije stići do javnosti. Građani, paralizirani bremenom godina koje preživljavamo, oguglali i bespomoćni, pa ih više ništa ne može previše ni iznenaditi.

U svijetu u kojem bjesne ratovi i u kojem, čini se, ni životi djece više nisu važni, u vremenu kada je naoružavanje mnogo važnije od obrazovanja i informatizacije, porast nasilja je sasvim očekivana pojava. Posebno u državi koja ni 30 godina nakon rata nije uspjela da razoruža svoje stanovništvo i koja je u svojim zakonskim propisima izgleda više vodila računa o interesu nasilnika, lopova i ubica nego njihovih žrtava. Tako se i ubistva sankcioniraju sa sedam-osam godina zatvora, a, uz dobro vladanje, ubice se nađu na slobodi i prije nego što odsluže kaznu. Kako bi rasteretio vlastite kapacitete, zakonodavac je omogućio i otkup kazni do godinu, pa gledamo, a ne vjerujemo, kako počinitelj u zatvoru ne provede ni dan.

Izlaz iz začaranog kruga nasilja je dobro poznat, samo kada bi vlasti shvatile koje su razmjere problema s kojim se suočavamo. Nude ga već godinama, svaki put iznova, eksperti za oblasti sigurnosti i prava. Mijenjati zakone, pooštravati kaznenu politiku, insistirati na profesionalnom i zakonitom radu pravosuđa, konačno krenuti u akcije oduzimanja ilegalnog oružja… Bilo bi dovoljno, za početak, ako ne želimo da trajno ostanemo država crnih vijesti, nesigurnosti i kriminala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.