LIČNOST DANA

Nihad Đedović: Zaboravljeni as

S Unikahom pobijedio Musin Real za trofej španskog Superkupa

Đedović: Nova titula u karijeri. Instagram

prije 4 dana

Košarkaši Unikahe srušili su „Kralja“ i osvojili španski Superkup. Tako je tim iz Malage prekinuo niz Real Madrida koji je šest puta uzastopno osvajao trofej ovog takmičenja, a medaljom osvajača okitio se i Nihad Đedović, pomalo zaboravljeni as i bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Kada se 2015. odrekao državljanstva Bosne i Hercegovine, u sekundi je od heroja nacije postao omražena osoba. Okrenuli su mu leđa mnogi, zaboravljajući sve ono što je uradio za "Zmajeve“. Ne samo na parketu, već i van njega jer je plaćao putovanja, smještaje u hotelima..., uvijek bio "pri ruci“ Košarkaškom savezu BiH.

Tražila se varijanta kojom bi ponovo mogao zaigrati za BiH, ali, nažalost, nije se pronašla pa Nihad više nikad nije nastupio u najdražem dresu.

A Đedović je tokom cijele svoje karijere šutio i radio te puštao da njegovi rezultati govore o njemu, a tako je i ovog puta. I utakmicu protiv Reala odradio je na visini zadatka i doprinio trijumfu Unikahe protiv slavnog Reala (90:80). Bila je ovo i osveta Đedovića i Unikahe za Džanana Musu i društvo i prošlosezonski poraz.

Nihad Đedović je rođen 12. januara 1990. u Višegradu. Već sa 16 godina je debitirao za sarajevsku Bosnu i pokazao da je riječ o pravom biseru košarke. Prilog u tome ide činjenica da je kasnije otišao u Barcelonu, a igrao je još za Kornelju, Obradoiro, Virtus Romu, Galatasaraj, Albu Berlin, Bajern Minhen, a u Unikahi je od 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.