IZBORNA UTRKA

Mala općina, puno pretedenata na čelnu poziciju: Četiri kandidata u borbi za načelnika Hadžića

Čomor u Hadžićima namjerava stvoriti uvjete za veća domaća i strana ulaganja

Bajrić, Čomor, Kazić i Merdanović. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 9 sati 47 minuta

Kandidati za načelnika Općine Hadžići na predstojećim izborima u oktobru su Eldar Čomor (SDA), Sabahudin Kazić – nezavisni kandidat, Enes Kazić (Narod i pravda), Jazid Bajrić (Naša stranka i SDP) i Adis Merdanović (Naprijed! BiH).

Razjedinjena trojka

Ovo je jedna od rijetkih općina u kojima trojka ne nastupa sa zajedničkim kandidatom, pa će tako na jednoj strani biti kandidat NiP-a Kazić, a na drugoj Bajrić.

SDA je prilično iznenadila kada je umjesto aktuelnog načelnika Hamde Ejubovića iz SDA ova stranka isturila federalnog zastupnika Eldara Čomora.

Čomor u Hadžićima namjerava stvoriti uvjete za veća domaća i strana ulaganja, uspostavu industrijskih zona u Tarčinu, Pazariću i Hadžićima, podršku mladima kroz poticajne mjere da pokreću vlastite biznise, izrađivanje vodiča za investitore u kojem će bit navedene sve neophodne procedure za pokretanje biznisa i investiranje u ovu općinu, olakšavanje registracije preduzeća i obrta preko aplikacije, osnivanje udruženja privrednika i poljoprivrednika koji će sarađivati s općinom.

Enes Kazić, kandidat NiP-a, i na prošlim izborima bio je u utrci za načelnika, ali tada podržan od stranaka četvorke. Kazić na izborima izlazi s programom koji sadrži 25 tačaka, a u koje, između ostalog, spadaju rješavanje pitanja vodosnabdijevanje, nastavak izgradnje putne infrastrukture, kao i izgradnja šalter-sale u Općini.

Prijevoz do Sarajeva

Bajrić (NS) ističe kako će vršiti snažniju koordinaciju s višim nivoima vlasti, od kantonalnog do državnog, te da, kao dio vladajuće koalicije, može da utječe na ubrzano rješavanje problema koji tište u Hadžićim. Kao prioritete, također, ističe brigu za ugrožene kategorije, poput penzionera, bolesnika, djece, demobilisanih boraca i drugih ugroženih grupa. Bajrić, isto tako, želi uspostaviti prijevoz do centra Sarajeva putem autobuske i željezničke linije, te urediti parkove, kao i poboljšati zdravstvenu skrb u ovoj općini.

Adis Merdanović (Naprijed! BiH) izdvaja modernizaciju infrastrukture, razvoj privrede, unapređenje zdravstva i obrazovanja te očuvanje prirode i ekološke ravnoteže.

Biografije kandidata

Eldar Čomor završio je Fakultet islamskih nauka. Tokom mandata 2014. – 2018. bio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, a u narednom mandatu vršio je dužnost zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Enes Kazić završio je policijsku akademiju, pa potom i pravni fakultet. Dugo godina je radio u policijskim organima. U periodu od 2005. godine do 2015. godine bio je pomoćnik općinskog načelnika općine Hadžići. Od 2015. godine do 2017. godine obavljao je poslove direktora JKP „Komunalac“ Hadžići.

Adis Merdanović završio je političke nauke te radi kao menadžer s bogatim iskustvom u velikim distributivnim kompanijama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.