KOMENTAR DANA

Težina Šmitovih riječi

Pokušaji izjednačavanja uloga koje su u ratu imali "VRS" i branioci ove zemlje traju već duže vrijeme

Fena

Alen Bajramovic

4 sata

Reakcije na izjavu visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), u kojoj je u isti kontekst doveo prvog predsjednika nezavisne Republike BiH Aliju Izetbegovića i ratnog zločinca Ratka Mladića, bivšeg komandanta "VRS" osuđenog na doživotni zatvor, danima ne prestaju. 

Kao rijetko kada, u osudama još nedovoljno jasnih, nedovršenih rečenica, kojima je Šmit kritizirao sadržaj udžbenika u RS, ujedinile su se i različite partije i funkcioneri, intelektualna i kompletna društvena zajednica.

Pokušaji izjednačavanja uloga koje su u ratu imali "VRS" i branioci ove zemlje traju već duže vrijeme, pa je dovođenje u istu ravan Izetbegovića i Mladića očigledno bila kap koja je prelila čašu. I koja je čak i kritičare politike Izetbegovića, zarad istine, motivirala da ustanu u njegovu zaštitu.

U zakašnjeloj reakciji iz Ureda visokog predstavnika su pojasnili da je Šmit ustvari govorio o temi 11. iz udžbenika historije za 9. razred osnovnih škola u RS, te kritizirao dio teksta koji se odnosi na Aliju Izetbegovića.

- Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici. Alija Izetbegović je ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je spasio živote - dio je pojašnjenja iz OHR-a, uz opasku da su sve tvrdnje da Šmit namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva RBiH s presuđenim ratnim zločincem zlonamjerne i neutemeljene.

Teško je bilo tokom Šmitovog gostovanja biti vidovit, pa iz rečenica koje su pokrenule buru shvatiti šta je visoki predstavnik mislio, a nije izgovorio, ili šta je izgovorio, a da nije mislio. Reakcije su samo logična posljedica i produkt gnjeva u državi koja je teškom mukom odbranjena, ali pravdu nikada nije dočekala. Državi u kojoj se krivica konstantno pokušava podijeliti na “tri strane”, u kojoj se njeni branitelji isljeđuju i hapse dok se osuđeni ratni zločinci slave ili slobodno žive u komšiluku.

Reakcije govore i o težini izgovorene riječi, pogotovo kada ona dolazi iz usta visokog predstavnika, u čijim su rukama ključevi rješenja brojnih problema u BiH. Njegove izjave u svakoj prilici moraju biti jasne, nedvosmislene, zasnovane na činjenicama i precizne. Jedino tako visoki predstavnik može sačuvati dignitet i ostati iznad bh. dnevne politike koja je domaću javnost sličnim istupima davno zasitila, pa se na njih i ne obraća pažnja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.