BANJA LUKA

„Ko se boji treša još“ najbolja predstava na Festivalu srednjoškolskog teatra BiH

Na festival je sudjelovalo 11 dramskih skupina

Predstava na Festivalu. Mario Loncar

FENA

22.5.2024

Predstava DIS Pozorišta mladih Banja Luka „Ko se boji treša još“ dobila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini na 21. festivalu srednjoškolskog teatra Bosne i Hercegovine, koji je protekla dva dana održan u Tomislavgradu.

Marko Ristić za ulogu ostvarenu u predstavi „Ko se boji treša još“ i Teo Sandžaktar-Bijedić za ulogu u predstavi Mostarskog teatar mladih „Lutkina kuća“ dobili su nagradu za glumačko ostvarenje festivala.

Nagrada za scensku hrabrost i odvažnost pripala je Dramskom studiju JU KSU Kakanj za predstavu „Proces“, predstava „(Ne)ćuti i trpi“ Dramskog studija „NB“ Branko Radičević Derventa dobila je nagradu za kolektivnu igru i scensko tehnička rješenja, Teatar Fedra Bugojno dobitnik je nagrade za autorsko ostvarenje na sceni za predstavu „Ne boj se nisi sam“, dok je Dječje pozorište Eko-Art iz Bugojna dobilo nagradu za odabir i istraživanje aktualne teme današnjice za predstavu „Iza ekrana“.

Dodijeljene su i tri nagrade za neprofesionalno vođene pozorišne skupine, i to nagrada za odabir i istraživanje aktualne teme današnjice Srednjoj školi Kupres za predstavu „Dođi sutra“, zatim nagrada za kolektivnu igru i scensko tehnička rješenja Mješovitoj srednjoj školi Busovača za predstavu „Lovac u žitu“ i nagrada za glumačko ostvarenje festivala Ajna Krvavac za predstavu Gimnazija Bugojno „Zamalo pa bajka - Đinokio i Pepeto“.

Na festival je sudjelovalo 11 dramskih skupina iz Kupresa, Mostara, Trebinja, Busovače, Kaknja, Banja Luke, Bugojna, Dervente i Tomislavgrada.

- Više od 180 mladih, sa svojim profesorima i mentorima, u ova dva dana posjetili su Tomislavgrad, družili se sa svojim vršnjacima i uživali u predstavama. Dramska umjetnost reafirmira i pokazuje kako su djeca koja se bave ovim hobijem komunikativnija, slobodnija i otvorenija. Sretni smo što smo još jednom bili domaćini ovako lijepom događaju i nadamo se da se vidimo i dogodine - kazala je ravnateljica Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu Danijela Papić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.