REGION

Od sedam odobrenih, BiH dobila četiri projekta: Pod upitnikom, ipak, skoro pola milijarde maraka

12.7.2017

Evropska komisija odlučila je da od ukupno 10 ponuđenih, odobri četiri projekta Bosne i Hercegovine. Vrijednost ovih projekata je 241,6 miliona eura, a Brisel će od tog dijela novca, BiH pokloniti 46,1 milion eura.

Kako saznaje "Dnevni avaz", Komisija je tokom samita u Trstu prihvatila ukupno sedam projekata iz regiona i finansirat će ih s ukupno 538, 8 miliona eura.

Od odobrenih, dva su dodijeljena Srbiji, jedan Makedoniji. Iznos tih projekata "odnosi" malo više od polovine ukupno planiranog budžeta Evropske komisije.

Radi se o sufinansiranju, što znači da dio novca moraju osigurati vlasti država kojima su projekti dodijeljeni.

Kada je BiH u pitanju, međutim, odobrena četiri projekta su "pod ručnom" i tek će se večeras znati da li je odluka konačna. Uslovljenost je vezana za pristupanje naše države Transportnoj zajednici.

Kako saznajemo, bh. zvaničnici, posebno ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko, ali i Igor Crnadak, šef diplomatije i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine BiH intenzivno lobiraju među evropskim zvaničnicima, da se odluka o dodjeli novca za projekte ne veže za (ne)pristupanje Transportnoj zajednici.

Preneseno nam je da su šanse "pola - pola", da BiH izgubi već dobijeni novac.

BiH je, preliminarnom odlukom Komisije, dobila novac za sufinansiranje projekata infrastrukture.

Radi se o aplikaciji Ministarstva prometa i komunikacija BiH kojom je zatraženo i prihvaćeno da Brisel finansira radove na koridoru 5c u rejonu Zenice, mediteranski koridor kod Rudanke, te uređenje Luke Brčko.

Osim BiH i Evropske komisije, projekti će se finansirati kreditima Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Bh. zvaničnici u Trstu nastavljaju s intenzivnim lobiranjem kako se odluka ne bi promijenila i BiH ipak dobila tih skoro pola milijarde KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.