PODRŽAVA GA NA IZBORIMA

Ko je žena koja je Trampu donirala 100 miliona dolara: Zasjenila Maska, služila kao časnica u izraelskoj vojsci

Ukoliko Tramp pobijedi, Adelson bi ponovo mogla biti ključna u oblikovanju američke politike o izraelsko-palestinskom sukobu

Adelson i Tramp. AP

E. Ć.

prije 7 sati 30 minuta

Miriam Adelson je rođena u Tel Avivu, a svojom donacijom kampanji Donalda Trampa (Trump), zasjenila je čak i Ilona Maska (Elon Musk, 75 miliona).

Naime, Adelson je donirala 100 miliona dolara kampanji republikanskog kandidata i bivšeg američkog predsjednika, pokazale su objave podnesene Saveznom izbornom povjerenstvu.

Glavna finansijerka proizraelske politike

Adelson je glavna finansijerka proizraelske politike koja je nastavila nasljeđe izgrađeno s pokojnim mužem, kasino magnatom Šeldonom Adelsonom (Sheldon).

Porodica Adelson je godinama bila jedan od najvećih izvora novca kampanjama republikanskih kandidata, a srčano je podržavala Trampa na prethodna tri opća izbora.

Kako piše "Times of Israel", neto vrijednost Adelson procijenjena je na oko 35 milijardi dolara.

Selidba ambasade u Jeruzalem

Isti portal piše da bi, ukoliko Tramp pobijedi, Adelson ponovo mogla biti ključna u oblikovanju američke politike o izraelsko-palestinskom sukobu.

Ona i njen suprug su 2017. utjecali na Trampovu odluku da Ambasadu SAD u Izraelu preseli iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Inače, ona je rođena u Tel Avivu, a služila je kao časnica u izraelskoj vojsci. Vlasnica je najvećih novina u Izraelu - Israel Hayoma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.