SVJETSKI MEDIJI OBJAVILI

MUP Srbije: Snajperistica Bagira nije zarobljena u Ukrajini, u našem je zatvoru

Ističemo da osoba sa slike objavljene u medijima nije D. L. - "Bagira", navodi se u saopćenju MUP

Danijela Lazović Bagira. Agencije

A. Č. / Blic

28.3.2022

Nakon što su ukrajinski i svjetski mediji prenijeli vijest da je Ukrajina zarobila snajperisticu Bagiru koja je navodno iz Srbije, oglasilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, koje je to demantiralo.

- U svakom ratu prva žrtva je istina, pa se tako u medijima pojavila lažna vijest o navodnom zarobljavanju državljanke Srbije D. L., koja je, kako kažu, zarobljena od strane oružanih strana Ukrajine i označena kao "snajperistica Bagira". Istina je da je D. L, u oktobru 2020. godine uhapšena i da se od tada nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac na odsluženju kazne zatvora od šest godina, te stoga nikako nije mogla učestvovati niti biti zarobljena u Ukrajini. Također, ističemo da osoba sa slike objavljene u medijima nije D. L. - "Bagira" - navodi se u saopćenju MUP.

Podsjećamo, ukrajinske oružane snage na društvenim su mrežama objavile da su zarobile zloglasnu srbijansku snajperisticu Bagiru koja godinama ratuje za proruske separatiste u Donbasu. 

Jedan detalj je bacao sumnju da je zaista ona uhvaćena.

Naime, ukrajinske oružane snage naglasile su kako je Bagira, pravim imenom Danijela Lazović, još 2014. pucala na njihove vojnike zarobljene u dijelovima Donbasa koje su kontrolirali separatisti.



Ukrajinski mediji prenijeli su i objavu ukrajinskog vojnika koji je na Facebooku objavio fotografiju oduzetih dokumenata Lazović. Na njima stoji lažno ime Irina Starikova pod kojim je, vjeruje se, Bagira djelovala na bojištima u Istočnoj Ukrajini.

Informaciju o zarobljavanju Lazović objavio je i Giorgi Revišvili, istraživač na odjeljenju za ratne studije "Kraljevskog koledža" u Londonu. Kazao je kako je odgovorna za ubijanje 40 Ukrajinaca, uključujući i civile. Ukrajinci pokušavaju da je uhvate godinama.

Ipak, ukoliko se uporede fotografije Bagire prije nekoliko godina i sada kada je uhvaćena, djeluje kao da se ne radi o istoj osobi po karakteristikama lica. 

Informaciju o tome da je zarobljena za sada nije potvrdio nijedan ukrajinski zvaničnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.