GORI 2.000 HEKTARA

Bukti požar u Sloveniji, evakuirana tri sela

Na terenu oko 1.100 ljudi, od čega 1000 vatrogasaca

Požar se prije dva dana proširio iz Italije. Twitter

A. Č.

21.7.2022

Na slovenskom Krasu, uz granicu s Italijom, i danas se vatrogasci bore s požarom, koji je do sada zahvatio više od 2.000 hektara i prema nekim je ocjenama najveći ikad zabilježen u Sloveniji.

Požar koji se prije dva dana proširio iz Italije, u noći sa srijede na četvrtak bio je pod nadzorom, ali je stanje popodne opet vrlo ozbiljno. Iz tri sela na području požara (Vojščica, Temnica i Novel), gdje živi oko 400 stanovnika, odlukom civilne zaštite određena je evakuacija premda je vatra još dosta udaljena od samih naselja, ali je područje opasno za život jer ga obavija gust dim.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije Umaga punog dima od požara u Sloveniji. Neki korisnici Twittera komentiraju da se osjeća miris paleži. 

Mediji prenose da je slovenskim vatrogascima pomoć iz zraka, nakon Hrvatske, Italije i Austrije, ponudila i Slovačka, čiji je jedan avion za gašenje navodno već na putu.

- Nažalost, ovo je najgori, najveći požar. Vidio sam nešto optimizma u stožeru. Uvjeren sam da ćemo uspjeti obuzdati vatrenu stihiju. Vjerujem da ćemo biti u boljoj situaciji nego jučer. Kada ujutro zapuše vjetar, naravno da se stvari zakompliciraju. Sada imam informacije da bi danas vjetar mogao doseći 20 do 25 kilometara na sat. Situacija će se poslijepodne opet smiriti, ali ujutro bi se opet mogla pogoršati - rekao je zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan.

Dodao je da se na terenu nalazi oko 1.100 ljudi, od čega 1000 vatrogasaca i da će ih biti još više u poslijepodnevnim satima.

"Nijedna kuća nije posebno ugrožena. Nadam se da će se svi koji su evakuirani moći vratiti svojim domovima do kraja dana. Za sada nema informacije da požar ugrožava dodatna sela“, kazao je Šestan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.