REGION

Požar u Sloveniji se ne smiruje: Stanje je očajno

Na terenu je više od 1.100 ljudi, a pomoć iz zraka je zbog smanjene vidljivosti nedovoljno učinkovita

Požar buknuo prije pet dana. Facebook

A. Č.

21.7.2022

Ogromni požar na slovenskom Krasu, uz granicu s Italijom, ne smiruje se, o čemu svjedoče dramatične priče mještana koji stanje opisuju kao "očajno" dok zajedno s vatrogascima pokušavaju spasiti "što se spasiti da". 

Požari na zapadu Slovenije traju već peti dan, a najrazorniji, koji se prije dva dana proširio iz Italije, uništio je do sada više od 2.000 hektara.

Na gašenju najvećeg požara u historiji Slovenije angažirani su vatrogasci iz većeg dijela države, a Italija, Hrvatska, Austrija i Slovačka poslale su u pomoć helikoptere i kanadere. 

Tadej Rogelja jedan je od 230 stanovnika sela Vojščica od kojih je većina evakuirana. Zajedno s još desetak mještana ne želi napustiti mjesto i pokušava spasiti kuće od kojih je požar udaljen nekoliko stotina metara.

- Trenutno stanje je očajno, plameni jezici tri su puta viši od borova, sve je u dimu i vrlo blizu kuća - rekao je Rogelja u telefonskom razgovoru za Slovensku televiziju. Odlučio je ostati jer je član civilne zaštite, kao i još nekoliko sumještana koji su u dobroj kondiciji.

Na terenu je više od 1.100 ljudi, a pomoć iz zraka je zbog smanjene vidljivosti nedovoljno učinkovita. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.