BIVŠI HRVATSKI MINISTAR

DORH: Banožić u krvi nije imao alkohola i droge

Državno odvjetništvo će nastaviti s provođenjem zakonom propisanih hitnih dokaznih radnji radi donošenja državnoodvjetničke odluke, naveli su

Mario Banožić. Marko Prpic/PIXSELL

S. S.

14.11.2023

DORH je objavio veliko saopćenje o nesreći koju je izazvao bivši ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić, piše Index.hr.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru još nije zaprimilo krivičnu prijavu Policijske uprave vukovarsko-srijemske zbog, kako je objavljeno: "sumnje da je kršenjem saobraćajnih propisa izazvao saobraćajnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena krivična prijava za krivično djelo Izazivanje saobraćajne nesreće u cestovnom saobraćaju".

Nastavno na izjavu zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru koja je rukovodila uviđaju saobraćajne nesreće u subotu, 11. novembra 2023., odgovaramo na zaprimljene upite novinara u vezi s daljnjim radnjama ovog državnog odvjetništva.

Toksikološko vještanje

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je, u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za krivični postupak, 11. novembra 2023. izdalo nalog za obdukciju smrtno stradalog 40-godišnjeg vozača kombi vozila te nalog Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ za toksikološko vještačenje krvi i urina 44-godišnjeg vozača ličnog vozila, koji su nalozi 12. novembra 2023. potvrđeni u pisanom obliku.

Ovo je državno odvjetništvo 13. novembar 2023., tokom poslijepodnevnih sati, zaprimilo rezultate toksikološkog vještačenja (alkohol, droga, psihotropne tvari i lijekovi).

Uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s tačnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača ličnog vozila, u trenutku saobraćajne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika.

Dodatno, ovo je državno odvjetništvo obaviješteno od Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Postaje saobraćajne policije Vinkovci, da su na traženje vještaka koji je prisustvovao uviđaju ponovno izašli na mjesto događaja radi dodatnih mjerenja.

Ovo državno odvjetništvo provelo je test razmjernosti vezano za objavu ove informacije s obzirom na odredbu članka 60. Zakona o državnom odvjetništvu, te je županijski državni tužilac u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, u skladu sa stavkom 3. citiranog članka ("Državni odvjetnik može, kada to nalaže interes javnosti, o toku uviđaja izvijestiti javnost. U takvom slučaju javnost će se obavijestiti samo o radnjama koje su poduzete ili se poduzimaju, bez navođenja imena sudionika u postupku i sadržaja tih radnji.") procijenio da je moguće objaviti saopćenje ovog sadržaja, uvažavajući sve zakonske odredbe o predkrivičnom i krivičnom postupku s naglaskom na zaštiti probitaka krivičnog postupka.

Provođenje istrage

Državno odvjetništvo će nastaviti s provođenjem zakonom propisanih hitnih dokaznih radnji radi donošenja državnoodvjetničke odluke u ovom predmetu.

Ujedno, a povodom informacija objavljenih u medijima vezano za radnje provedene u bolnici i od drugih osoba, naložit će nadležnoj policijskoj upravi provođenje istrage radi provjere njihove tačnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.