MARIO BANOŽIĆ

Hrvatski ministar koji je smijenjen zbog izazivanja saobraćajne nesreće aktivirao saborski mandat

Mandatno-imunitetno povjerenstvo zaprimilio i proučilo njegov zahtjev

Mario Banožić. Marko Prpic/PIXSELL

N. H.

20.11.2023

Advokatica Marija Banožića, bivšeg hrvatskog ministra odbrane koji je smijenjen zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je jedna osoba izgubila života, podnijela je zahtjev za aktivacijom i mirovanjem njegovog saborskog mandata. 

Opcija 6+6

Također, predloženo je korištenje opcije 6+6 koja omogućava Banožiću korištenje šest plata i 50 posto drugih šest mjeseci.

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjervenstva, Robert Jankovics, potvrdio je za 24sata.hr da je Povjerenstvo zaprimilo taj zahtjev i proučilo ga u dobroj volji.

- Pročitali smo svu potrebnu dokumentaciju sa saborskim službama te sam odlučio prvo, u dobroj volji, Mandatno-imunitetnom povjerenstvu da se prihvati zahtjev odvjetnice Marija Banožića da mu se aktivira saborski mandat te isti stavi na mirovanje - izjavio je Jankovics.

Presedan u modernoj historiji

Povjervenstvo je prihvatilo zahtjev advokatice Ksenije Vržine nakon što je provedena detaljna analiza.

Naglašeno je da je situacija s punomoći kojom je zahtjev podnesen neobična, budući da Banožić nije lično potpisao zahtjev, već je punomoć dao advokatici, što predstavlja presedan u modernoj historiji Sabora. 

Banožić je nedavno smijenjen s pozicije ministra odbrane nakon saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo otac dvoje djece, a sam je povrijeđen i trenutno se liječi u KBC Osijek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.