HRVATSKA

Uhapšen bivši ministar privrede Hrvoje Vojković

Vojković je uhapšen na sjeveru Istre i tokom dana će ga popratiti u Zagreb u sjedište evropskog tužitelja, gdje će dati svoj iskaz

Hrvoje Vojković. Cropix

D. H.

29.2.2024

Kako neslužbeno doznaje "Jutarnji list", Evropsko tužilaštvo tereti Hrvoja Vojkovića da je krivotvorio dokumentaciju za tri konkursa u poljoprivredi, koja je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a ukupan iznos zatraženih sredstava iznosio je blizu 370.000 eura. Međutim, s obzirom na to da su već u prethodnoj kontroli njegovih zahtjeva otkrivene nepravilnosti, sredstva mu nisu odobrena, tako da je unaprijed spriječeno da nastupi finansijska šteta.

Nasade tulipana

Kako je priopćio EPPO, zatražena sredstva odnosila su se na nasade tulipana kojih uopće nije bilo. No, kako doznajemo iz neslužbenih izvora, Vojković je na posjedu u Istri, kad je shvatio da bez tulipana neće biti ni poticaja, ipak zasadio tulipane na manju površinu kako bi mogao potkrijepiti svoj zahtjev. No navodno se radilo o nasadu koji nije nalikovao ni vrtnom, a kamoli ozbiljnom uzgoju ove vrste cvijeća.

Vojković je uhapšen na sjeveru Istre i tokom dana će ga popratiti u Zagreb u sjedište evropskog tužitelja, gdje će dati svoj iskaz.


Karijeru počeo 1990.

Podsjetimo, Vojković je karijeru počeo 1990. s poslovnim partnerom Dejanom Košutićem, unukom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Kompanija "Rubikon" bavila se marketingom i finansijskim inžinjeringom.

Bio član HSLS-a od 1989. godine do 2010. godine. Također je bio član IO ogranka u više mandata, predsjednik Ogranka Podsljeme, potpredsjednik Gradskog vijeća Zagreb, član Malog vijeća HSLS-a, a u februaru 2006. na saboru ujedinjenja izabran je za potpredsjednika HSLS-a.

U ime HSLS-a obnašao je dužnost ministra privrede. Nakon što je napao Darinka Kosora, te rekao za šefa HSLS-a da na svijet gleda "isključivo materijalno", izašao je iz stranke te je smijenjen s čela "Croatia osiguranja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.