ZAGREB

Rimac dvaput zvao robotaksi, nijednom nije došao: Imali smo problemčić

Radi se o potpuno drugačijem autu, dimenzije su poput Golfa, ali unutrašnjost je napravljena da bude udobnija i prostranija, kazao je Rimac

mate rimac - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Z. K.

prije 2 dana

U kampusu u Kerestincu kraj Zagreba Mate Rimac danas je predstavio robotaksije, koji će se zvati Verne. Na predstavljanje su došli i premijer Andrej Plenković te ministar prometa Oleg Butković.

Poboljšati sistem

VIako je Rimac obećao da će pokazati robotaksi, ni danas ga niko nije vidio. Tokom predstavljanja je Rimac dvaput pokušao pozvati robotaksi na binu putem aplikacije, ali auto nije niti jednom došao. Rimac je za robotaksije dobio 179,5 miliona eura EU novca.

Nakon predstavljanja robotaksija premijer Plenković i Mate Rimac održali su presicu.

- Danas smo predstavili Verne, auto, infrastrukturu... Auto je jedan od elemenata ekosistema. Mi sami radimo automobil i gradimo tvornicu u blizini kampusa. Proizvodit ćemo aute za cijeli svijet. Sad smo dvije godine od iduće faze, kad kreće vožnja po Zagrebu.

Imali smo problemčić s kočnicom, auto se nije htio pokrenuti. Radi se o potpuno drugačijem autu, dimenzije su poput Golfa, ali unutrašnjost je napravljena da bude udobnija i prostranija.

Za svaki problem u prometu i za svaku nesreću odgovaramo mi. Godinama ćemo poboljšavati sistem, ali već sad smo u fazi da je autonomna vožnja naprednija od bilo kojeg vozača. U Zagrebu testiramo, a u drugim gradovima imat ćemo na stotine, pa i na tisuće auta. Cijena će biti manja nego kod Ubera i Bolta. Imamo ugovore s gradovima iz Engleske, Austrije... 30 dodatnih gradova je u planu.

Važna sigurnost

Svaka greška će nam se van proporcija gledati. Nama je najvažnije da smo sigurni. Ako dođe do nesreće, jer smo okruženi vozačima, nama je najvažnije da je auto u tom slučaju najsigurniji mogući. Auto se neće pokrenuti ako se niste zavezali - rekao je Rimac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.