UBIJEN U SRBIJI

Kosovsko ministarstvo potvrdilo da otisci prstiju poslati iz Srbije pripadaju Fatonu Hajriziju

Uz molbu javnosti da se sve ove vijesti iz Srbije sa oprezom prihvataju dok se ne potvrde u potpunosti

Faton Hajrizi. TV Dukagjini

FENA

22.7.2024

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova saopćilo je da je potvrđeno da otisci prstiju državljana Kosova ubijenog u Srbiji, nakon ubistva srbijanskog policajca, pripadaju Fatonu Hajriziju.

Kako je saopćeno iz tog Ministarstva, od Uprave za međunarodnu policijsku saradnju – ILECU Kosovske policije dobijena je informacija da su otisci prstiju koje su srbijanske vlasti poslale 22.07.2024, prosljeđeni Kosovskoj agenciji za forenziku, gde je utvrđeno da ovi otisci pripadaju građaninu Kosova prijavljenom kao ubijenom Fatonu Hajriziju.

- Uz molbu javnosti da se sve ove vijesti iz Srbije sa oprezom prihvataju dok se ne potvrde u potpunosti, Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore će vas obavijestiti čim se pojave nove informacije o ovom slučaju - navode iz tog Ministarstva.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u petak da je u okolini Loznice likvidiran ubica policajca Nikole Krsmanovića. Dačić je tada kazao da je policija ubila Fatona Hajrizija, koji je ubio policajca.

U noći sa srijede na četvrtak oko 00.55 sati u Loznici, prilikom kontrole vozila na kontrolnom punktu u Lipničkom Šoru, policijski službenici stanice granične policije Trbušnica zaustavili "mercedes", tutinskih registarskih oznaka, u kojem su se nalazile dvije osobe.

Prilikom izlaska iz vozila jedno lice pucalo iz pištolja, pogodivši policijskog službenika Nikolu Krsmanovića (1990) u grudi, a policijskog službenika Vjekoslava Ilića (1974) u rame, nakon čega je pobjegao. Krsmanović je podlegao povredama.

Faton Hajziri, koji je pobegao iz jednog kosovskog zatvora prije dvije nedelje gde je služio kaznu za teška krivična djela, ilegalno je putovao kroz Srbiju sa dokumentima njegovog brata Artana Hajrizija.

U međuvremenu, Kosovska policija je tokom vikenda uhapsila dvije osobe pod sumnjom da su pomagale Fatonu Hajrizu u bjekstvu iz zatvora Smrekonica, kod Vučitrna. Njima je danas u Osnovnom sudu u Mitrovici – Filijala u Vučitrnu određen jednomesečni pritvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.