REGION

Nastava na hrvatskom jeziku u Vojvodini na razini prošlogodišnjih prosjeka

Nove će polaznike hrvatske nastave imati tri osnovne škole u Subotici i susjednom selu Tavankutu

Nastava u Vojvodini. Fena

FENA

4.9.2024

Nastavu na hrvatskom jeziku ove je školske godine počelo pohađati 30 prvaša dok je u srednjim školama 66 novoupisanih, što je na razini prosjeka zabilježenih prethodnih godina, prenijeli su u srijedu mediji na hrvatskom u Vojvodini.

Očuvan je time broj od oko 500 učenika cjelovite nastave na jeziku hrvatske manjine u Vojvodini, što se u vodstvu zajednice tumači dobro vođenom upisnom kampanjom bez obzira na kolebljive hrvatsko – srpske odnose.

Nove će polaznike hrvatske nastave imati tri osnovne škole u Subotici i susjednom selu Tavankutu, te sve tri srednje škole na sjeveru Vojvodine.

„Ovo je 23 generacija učenika nastave na hrvatskom. Prevladali smo početne probleme s nedostajućim udžbenicima i kadrom, i sada možemo reći da imamo dobre preduvjete za izobrazbu djece na materinskom jeziku“, izjavila je saborska zastupnica i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić.

Istaknula je kako vjeruje u povećanje broja učenika u hrvatskim odjelima narednih godina, a da bi na to najviše pozitivno utjecala bolja društveno politička klima u Srbiji.

Obrazovanje na hrvatskom u kojemu ne opada broj novoupisane djece, po riječima ministra u Vladi Srbije i čelnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova pokazuje da sustav dobro funkcionira, da je kadrovski dobro ekipiran i da su sadržaji, nastavni i izvannastavni, brojni i kvalitetni.

„DSHV tome daje jasnu i snažnu podršku. Među ostalim, zalaganjem unutar političkih struktura Srbije da se pravo na izobrazbu na hrvatskom materinskom jeziku bez ometanja ostvaruje“, izjavio je Žigmanov.

HNV je kao i prethodnih godina u Subotici priredio svečani prijem za prvašiće i njihove roditelje na kojima su učenicima podijeljeni darovi, a njihovim starateljima bonovi za nabavu školskog pribora.

To je predstavničko tijelo uz potporu Hrvatske, županija i drugih hrvatskih institucija učenicima hrvatske nastave osiguralo udžbenike i pokrivat će troškove prijevoza do škola.

U sustavu cjelovitog obrazovanja na hrvatskom jeziku nalaze se dva vrtića i četiri osnovne škole u Subotici, te jedna u mjestu Bački Monoštor pokraj Sombora, tri subotičke srednje škole – Gimnazija, Politehnička i Medicinska, a od 2019. i Lektorat za hrvatski jezik pri Filozofskom fakultetu u Novome Sadu.

Izvan Subotice, u zapadnom Podunavlju i Srijemu još oko 500 učenika prati predmet „Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture“.

Vodstvo hrvatske zajednice drži da bi veliki iskorak bio otvorenje Hrvatskog školskog centra u Subotici ali ta inicijativa nailazi na brojne poteškoće premda je prostor – dar Katoličke crkve, osiguran.

Cjelovita nastava na hrvatskom jeziku u Vojvodini, u subotičkim školama, održava se od 2002., podsjeća Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.