AKCIJA SPAŠAVANJA

Drama kod Sutomora: Pet osoba, među kojima i dijete, ispalo iz čamca na otvorenom moru

Čamac kružio oko posade i prijetio da ugrozi njihove živote

Pomoć ubrzo stigla. Mreža X

N. Aj.

5.9.2024

Pet osoba, među kojima je i dijete, spašeno je nakon što su ispale iz gumenog čamca na otvorenom moru kod Rta Ratac, nedaleko od Sutomora.

- Odmah po dobijanju informacija da je pet osoba ispalo iz čamca, UPSUL je na lice mjesta uputio svoju posadu sa spasilačkim čamcem SAR-5 iz Bara, jer je čamac kružio oko njih i prijetio da ugrozi njihove živote. Takođe, u isto vrijeme isplovio je sa privatnim plovilom i naš kolega Nikola Bošković, koji nije bio na dužnosti, ali je pokazao hrabrost i vještinu i uspio da obuzda čamac, koji je prijetio da ozbiljno povrijedi posadu koja je bila zarobljena u moru - saopćili su iz UPSUL.

Ova akcija, koja je trajala nekih 20-ak minuta, bila je najzahtjevnija akcija spašavanja ove godine, imajući u vidu opasnosti kojoj su bili izloženi posada čamca i spasioci.

- S obzirom na to da je septembar veoma aktraktivan za aktivnosti na moru, apelujemo na oprez prilikom korištenja plovnih sredstava, a posebno skrećemo pažnju na najavljenu promjenu vremena koja slijedi u narednih nekoliko dana - saopćili su iz UPSUL.

Podsjetili su da ovakve ili slične rizične situacije na moru građani i turisti mogu prijaviti direktno na broj 129 ili putem mobilne aplikacija Safesea.me.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.