IZBORI U PODGORICI

Profesor Zlatko Vujović za "Avaz": Opozicija se oporavila, vladajuća koalicija ubjedljivo poražena

Glasovi birača u Podgorici i Kotoru pokazuju značajne promjene trenda nakon parlamentarnih izbora 2020. godine

Vujović: Komentariše rezultate izbora. Iva Mandić / Pobjeda

Alen Bajramovic

prije 2 sata 33 minute

Demokratska partija socijalista pobjednik je izbora u Podgorici, ali za formiranje vlasti bit će potreban dogovor sa drugim strankama. 

Rezultate izbora za “Avaz” komentira profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici Zlatka Vujovića, koji kaže da glasovi birača u Podgorici i Kotoru pokazuju značajne promjene trenda nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

Ogroman pad

- Ovaj rezultat u Podgorici, ali i u Kotoru, gdje je DPS osvojio 30 posto podrške, a stranke nekadašnjeg crnogorskog bloka gotovo 40 posto, predstavlja značajno povećanje. 

Tu su i neke druge partije koje su sada u opoziciji na nacionalnom nivou, tako da je vladajuća koalicija ubjedljivo poražena. Iako ima nevjerovatnih 2/3 poslanika u Parlamentu Crne Gore, dvotrećinsku podršku u Parlamentu Podgorice, pod kontrolom sve institucije vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou, vladajuća koalicija u Crnoj Gori doživjela je ogroman pad podrške. 

Sa nekih 40 posto podrške koju je dobila sada svakako je doživjela težak udarac vladajućim partijama, a posebno pokretu Evropa sad – kaže profesor Vujović.

Pojašnjava da je "Evropa sad“, koji je vrhunac popularnosti doživio na parlamentarnim izborima 2023. godine, izgubio zamah, dok se opozicija poprilično oporavila. Ako se desi da učestvuje u vlasti u Podgorici to će joj dati snažan vjetar u leđa pred naredne opće izbore, ali bez obzira na ishod takvih pregovora, smatra Vujović, sve ide u korist opozicije.

- Političke partije Jakova Milatovića i Dritana Abazovića su bile u vlasti u Podgorici. Odbornici nekadašnjeg PES-a, koji su otkazali poslušnost Milojku Spajiću, pregovarali oko uslova za nastavak vlasti. I URA je bila u vlasti. 

Svjesno su izazvali krizu i srušili tu vlast u Podgorici zato što su smatrali da je loša i da se s njima ne može funkcionisati. Ako je bilo tako onda se postavlja pitanje zašto bi vlast ponovo pravili s onima koje ste srušili. Tu logike nema, osim ako nemate uticaj sa strane koji vas je primorao da idete u istu koaliciju – ističe profesor Zlatko Vujović.

Crvena lampica

U slučaju da DPS i lista Jakova Milatovića, aktuelnog predsjednika Crne Gore, formiraju vlast u Podgorici, to bi mogao biti uvod za raspad koalicije na državnom nivou. Vujović važnim smatra i rezultat Bošnjačke stranke.

- BS je prepolovljena u Podgorici, sa nekih 2.000 oni su osvojili oko 1.000. Partija koja ima šest poslanika, nešto manje ministara u Vladi, koja ima ogromne državne resurse doživi da joj se prepolovi biračko tijelo, prije svega zbog koalicije sa Demokratskim frontom. 

To će i BS-u biti crvena lampica. Dakle, puno faktora će uticati na destabilizaciju Vlade Crne Gore. Ako Milatović i Abazović žele promjenu vlasti na nacionalnom nivou, a trudili su se da to svakom prilikom istaknu, onda se to ne radi tako što ćete sa istima napraviti vlast na nivou Podgorice. 

Međutim, u Crnoj Gori postoji dosta veto igrača, spoljnih prije svega, a mislim na Srbiju i SPC, tako da treba kalkulisati i njihov uticaj i miješanje u taj proces – ističe profesor Zlatko Vujović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.