Za danas predlažemo da napravite ukusne slane krofne sa mesom.
Sastojci
Tijesto:
500 grama brašna
jedna kašičica soli
jedna kašičica šećera
250 mililitara mljeka
dvije kašike maslaca
jedno jaje
jedno bjelance
pola kocke svježeg kvasca
Nadjev:
jedna glavica crnog luka
so, biber
250 grama mljevenog mesa
Priprema:
Rastopite kvasac u 250 mililitara mlijeka, dodajte šećer i dvije kašike brašna. Ostavite da naraste. Zatim dodajte brašno, so, jaje i bjelance, te maslac i zamijesite tijesto. Tijesto podijelite na tri lopte i ostavite da naraste.
U mljeveno meso dodajte sitno narezan luk, so, biber i dobro izmiješajte. Kad tijesto naraste prvu kuglu razvucite oklagijom i mo-dlom za krofne i isijecite krugove. Na svaki krug stavite malo mesa, a krajeve “naberite” da sredina ostane malo u udubljenju.
Kad završite s oblikovanjem, zagrijte duboko ulje na srednju temperaturu, loptice prvo pržite na strani gdje je otvor s mesom i onda okrenite na drugu stranu dok lijepo ne dobiju boju kao krofne.