Meko i fino pecivo punjeno sirom ili nadjevom po želji idealno je za svaku priliku. Samo uvijete rolatiće, poslažete i isiječete, a na kraju dobivate mini pecivo koje stane u zalogaj. Najbolje je za dječije rođendane, pa i sve ostale prilike, čak i večeru.
Sastojci
200 ml toplog mlijeka
25 gr svježeg ili 7 g suhog kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
200 ml vode
100 ml ulja
oko 700 gr mekog brašna
Nadjev
500 gr sitnog sira
1 bjelance
Premaz
1 žumance
1 kašika mlijeka
Priprema
U manju posudu izmrviti kvasac, dodati šećer i toplo mlijeko i sve promiješati pa ostaviti desetak minuta.
U drugu posudu dodati 700 gr brašna i so te izmiješati.
Dodati zatim vodu, 70 ml ulja i kvasac. Sve malo kašikom miješati, a zatim rukom umijesiti.
Tijesto je nijansu tvrđe, ali onda na kraju dodati ostatak ulja i sve na stolu dodatno izmijesiti, da se ulje ugradi u tijesto.
Podijeliti tijesto na 12 dijelova, pa svaki dio izvrtjeti u kuglicu.
Nauljiti radnu površinu i poslagati kuglice, sa razmakom od barem 2 cm.
Premazati kuglice s malo ulja, pa staviti preko kesu i krpu i ostaviti 30 minuta u toploj prostoriji da odstoje.
Podmazati pleh i napraviti nadjev.
Pomiješati sir, so i bjelance.
Uzimati jednu po jednu kuglicu i razvlačiti oklagijom na dužinu od nekih 30 cm.
Nanijeti kašiku nadjeva, razvući cijelom dužinom pa uviti u rolat. Dobit ćete dugačku, tanku „kobasicu“.
Slagati svih 12 uvijenih dijelova tijesta u pleh.
Pokriti krpom i ostaviti 30 minuta.
Isjeći sjekačem za pizzu ili nožem umočenim u ulje na zalogajčiće.
Pomiješati žumance i mlijeko i premazati mini pecivo.
Posuti po želji sjemenkama. Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni.
Peći 25 minuta ili zavisno koliko pečeno volite.
Pečeno pokriti krpom i ostaviti da odstoji.