Slatka dizana tijesta su apsolutni comfort food, idealan za jesenska (kišna) popodneva. Priprema nije zahtjevna, popis sastojaka je pristupačan, ali tijesto se treba dva puta dizati.
Rolice se mogu peći u dubokoj keramičkoj posudi ili svaku zasebno, u kalupima za muffine. Sastojci su dostatni za 12 rolica te da ostatak možeš čuvati još dan ili dva u posudi s poklopcem.
Sastojci - za tijesto
250 ml mlijeka
2 pune kašike suhog kvasca
50 g šećera
550 g glatkog brašna
2 jaja (L)
1 kašičica soli
90 g omekšalog maslaca
Sastojci - za nadjev
300 g borovnica (svježih ili zamrznutih)
50 g šećera
1 kašika kukuruznog škroba
1 kašika limunovog soka
2 kašičice limunove korice
1 kašičica cimeta
prstohvat soli
Postupak
Najprije pripremite tijesto. U veliku posudu ulijte toplo mlijeko, dodajte šećer i kvasac pa pustite da odstoji 10 minuta.
Kad se kvasac aktivira, dodajte prosijano brašno, so, jaja i mlijeko. Miksaj dok se ne formira kugla tijesta pa dodajte maslac i nastavi miksati dok se tijesto u potpunosti ne odvoji od stjenki posude.
Tijesto prebacite u nauljenu posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže 90 minuta, dok se ne udvostruči.
Dok čekate da se tijesto digne, pripremite nadjev. Sve sastojke pomiješajte u većoj posudi i stavite na vatru. Kuhajte otprilike pet minuta, dok ne zavri. Smanjite vatru i pustite da krčka dok tekstura ne postane želatinozna. Redovno miješajte kako nadjev ne bi zagorio.
Nadjev maknite s vatre, premjestite u drugu posudu i pustite da se hladi.
Duboku keramičku posudu obložite papirom za pečenje.
Tijesto razvaljajte na pravougao (30 x 40 cm) pa ga ravnomjerno premažite nadjevom.
Zarolajte tijesto i narežite ga na 12 jednakih komada. Posložite ih u pripremljenu keramičku posudu, prekrijte krpom i pustite da se dižu još sat.
Rernu zagrijte na 180 stepeni. Pecite rolice 25-30 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ako primijetite da se prebrzo peku s gornje strane, prekrijte ih aluminijskom folijom.