Sastojci: 250 ml toplog mlijeka, 1 svježi ili suhi kvasac, 4 kašike šećera, 1 jaje, 2 žumanjka, 4 kašike ulja, 2 kašike ruma , 1 vanilin šećer, 500 g glatkog brašna, prstohvat soli, limunova korica i ulje za prženje krofni.
Priprema:
1. U šoljicu namrvite kvasac, dodajte kašiku šećera i mlako mlijeko. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri. U drugoj posudi umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanilin šećer te zatim dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesite tijesto. Posudu s tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne.
2. Tijesto nakon toga razvaljajte na debljinu od 1 cm, a kako se smjesa ne bi lijepila, slobodno dodajte još brašna. Od razvaljanog tijesta čašom oblikujte krugove i stavljajte ih sa strane na pobrašnjenu površinu.
3. Ostavite da se krofne dižu na toplom, a potom ugrijte ulje za prženje.
4. Svakih 10 sekundi okrenite krofnu koju pržite dok ne postane rumena s obje strane. Ocijedite ih na papirnom ubrusu i ukrasite po želji.