JESEN U KUHINJI

Rižoto s kestenom: Savršen spoj okusa

Donosimo vam jednostavan i ukusan recept za ovo jelo

Rižoto s kestenom. Facebook

E. Ag.

28.10.2024


Pečeni kesten kojim ujesen zamirišu ulice, predstavljajući pravi ritual, jedan je od najdražih jesenjih plodova. Volimo ga koristiti i u slatkim i u slanim jelima, jer je izuzetno aromatičan i svestran u pripremi raznih delicija. Njegova hranjiva vrijednost i blagi, orašasti okus čine ga savršenim dodatkom naročito u kombinaciji s kremastim teksturama.

Najčešće ga koristimo u desertima poput kremastih pirea i kolača, ali se odlično slaže i s mesnim jelima, rižotima i supama. Rižoto s kestenima, naprimjer, jedan je od najukusnijih specijaliteta koji donosi savršen spoj kremaste riže i bogatog okusa kestena. Donosimo vam jednostavan i ukusan recept za ovo jelo.

Sastojci:

200 g kuhanih ili pečenih kestena 

300 g riže 

1 manji luk 

2 čehna bijelog luka 

1 l povrtnog temeljca 

50 g maslaca 

50 g parmezana (naribanog) 

2 kašike maslinovog ulja

so i biber po ukusu

Priprema:

Na maslinovom ulju, u dubljoj tavi, lagano popržite sitno nasjeckane luk i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte rižu i miješajte dok se riža ne zastakli, zatim postupno dodajte povrtni temeljac, po malo, uz stalno miješanje, dok riža ne bude kuhana al dente (18-20 minuta).

U međuvremenu, nasjeckajte kuhane ili pečene kestene i dodajte ih rižotu pred kraj kuhanja. Kad je riža kuhana, umiješajte maslac i naribani parmezan, pa začinite solju i biberom po želji. Pospite parmezanom i poslužite toplo jelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.