Pečeni kesten kojim ujesen zamirišu ulice, predstavljajući pravi ritual, jedan je od najdražih jesenjih plodova. Volimo ga koristiti i u slatkim i u slanim jelima, jer je izuzetno aromatičan i svestran u pripremi raznih delicija. Njegova hranjiva vrijednost i blagi, orašasti okus čine ga savršenim dodatkom naročito u kombinaciji s kremastim teksturama.
Najčešće ga koristimo u desertima poput kremastih pirea i kolača, ali se odlično slaže i s mesnim jelima, rižotima i supama. Rižoto s kestenima, naprimjer, jedan je od najukusnijih specijaliteta koji donosi savršen spoj kremaste riže i bogatog okusa kestena. Donosimo vam jednostavan i ukusan recept za ovo jelo.
Sastojci:
200 g kuhanih ili pečenih kestena
300 g riže
1 manji luk
2 čehna bijelog luka
1 l povrtnog temeljca
50 g maslaca
50 g parmezana (naribanog)
2 kašike maslinovog ulja
so i biber po ukusu
Priprema:
Na maslinovom ulju, u dubljoj tavi, lagano popržite sitno nasjeckane luk i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte rižu i miješajte dok se riža ne zastakli, zatim postupno dodajte povrtni temeljac, po malo, uz stalno miješanje, dok riža ne bude kuhana al dente (18-20 minuta).
U međuvremenu, nasjeckajte kuhane ili pečene kestene i dodajte ih rižotu pred kraj kuhanja. Kad je riža kuhana, umiješajte maslac i naribani parmezan, pa začinite solju i biberom po želji. Pospite parmezanom i poslužite toplo jelo.