SAVRŠEN DESERT

San Sebastian: Kremasti kolač s maskarpone sirom i čokoladnim prelivom

Kremasti kolač s maskarpone sirom i čokoladnim prelivom sigurno će zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce

San Sebastian kolač. Društvene mreže

Dž. V.

17.11.2024

Ovaj vikend, priredite svojim najmilijima savršen desert i uživajte u jednostavnom, a izuzetno ukusnom receptu koji smo pripremili za vas. Kremasti kolač s maskarpone sirom i čokoladnim prelivom sigurno će zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce!

Sastojci

500 g maskarpone sira

250 g mliječnog namaza

200 g šećera

4 jaja

600 ml mliječne pavlake za šlag

1 kašika ekstrakta vanilije

30 g gustina

3 vrećice praha za toplu čokoladu

Priprema

Prvo, pripremite kalup prečnika 20 cm tako što ćete ga obložiti pek-papirom. Rernu zagrijte na 200 stepeni. U većoj posudi, pomiješajte maskarpone sir, mliječni namaz i šećer, pa dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jaja i miksajte sve dok smjesa ne postane homogena. Zatim dodajte polovinu mliječne pavlake za šlag i miksajte još 3-4 minute, dok smjesa ne postane kremasta. U smjesu umiješajte gustin i ekstrakt vanilije, pa sve dobro ručno promiješajte.

Dobijenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj rerni 30 minuta. Kada je kolač pečen, ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na najmanje tri sata, kako bi se potpuno stisnuo.

Za čokoladni preliv, pomiješajte prah za toplu čokoladu s preostalom pavlakom za šlag i zagrijavajte na srednjoj temperaturi, uz stalno miješanje. Kada se smjesa zgusne i postane glatka, prelijte ohlađeni kolač. 

Uživajte u ovom bogatom, kremastom desertu koji će oduševiti svakog gosta!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.