PROLJETNI RECEPT

Uštipci od koprive: Za one koji vole kulinarske izazove

Listovi koprive ukusni su i vrlo hranjivi, okusom podsjećaju na špinat pa se najčešće koriste kao njegova zamjena

Uštipci od koprive. Zdravirecepti.com

I. P.

prije 2 dana

Mladi listovi i vrhovi koprive mogu biti prava gastro poslastica, stoga se ovog proljeća odlučite za nove kulinarske izazove. Listovi koprive ukusni su i vrlo hranjivi, okusom podsjećaju na špinat pa se najčešće koriste kao njegova zamjena ili zamjena za blitvu u pripremi jela. Sadrže zavidne količine željeza, važnih minerala te čak 20 puta više vitamina C od zelene salate pa su izvrsno prirodno sredstvo za liječenje anemije. Pomažu čišćenju organizma, ublažavaju osjećaj bolova, smiruju upale i potiču probavu. Iskusni kuhari koprivu će znati upotrijebiti u pripremi supa, variva, raznih varijacija štrudli, salata te umaka za rižu i tjesteninu.

Mi vam donosimo recept za neodoljive i hrskave uštipke od koprive. 

Sastojci:

• 300 g mladih vrhova koprive

• 1 krompir

• 2 mrkve

• 2 mlada luka

• 2 kašike zobenih pahuljica

• 2 kašike kiselog vrhnja

• prezla

• začini – so, biber

Priprema:

Mrkvu, krompir i listove koprive operite, narežite na sitno i stavite kuhati. Kuhajte otprilike 15 minuta, izvadite iz vode i zatim dobro procijedite. Po želji, kuhanu mrkvu, krompir i koprivu možete usitniti štapnim mikserom ili zgnječiti viljuškom. Narežite mladi luk. U posudi izmiješajte kuhano povrće s koprivom, mladim lukom, zobenim pahuljicama i kiselim vrhnjem te dodajte začine.

Dobro izradite smjesu, oblikujte uštipke uz pomoć prezle i pecite ih na srednje ugrijanom ulju dok ne porumene. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.