Mladi listovi i vrhovi koprive mogu biti prava gastro poslastica, stoga se ovog proljeća odlučite za nove kulinarske izazove. Listovi koprive ukusni su i vrlo hranjivi, okusom podsjećaju na špinat pa se najčešće koriste kao njegova zamjena ili zamjena za blitvu u pripremi jela. Sadrže zavidne količine željeza, važnih minerala te čak 20 puta više vitamina C od zelene salate pa su izvrsno prirodno sredstvo za liječenje anemije. Pomažu čišćenju organizma, ublažavaju osjećaj bolova, smiruju upale i potiču probavu. Iskusni kuhari koprivu će znati upotrijebiti u pripremi supa, variva, raznih varijacija štrudli, salata te umaka za rižu i tjesteninu.
Mi vam donosimo recept za neodoljive i hrskave uštipke od koprive.
Sastojci:
• 300 g mladih vrhova koprive
• 1 krompir
• 2 mrkve
• 2 mlada luka
• 2 kašike zobenih pahuljica
• 2 kašike kiselog vrhnja
• prezla
• začini – so, biber
Priprema:
Mrkvu, krompir i listove koprive operite, narežite na sitno i stavite kuhati. Kuhajte otprilike 15 minuta, izvadite iz vode i zatim dobro procijedite. Po želji, kuhanu mrkvu, krompir i koprivu možete usitniti štapnim mikserom ili zgnječiti viljuškom. Narežite mladi luk. U posudi izmiješajte kuhano povrće s koprivom, mladim lukom, zobenim pahuljicama i kiselim vrhnjem te dodajte začine.
Dobro izradite smjesu, oblikujte uštipke uz pomoć prezle i pecite ih na srednje ugrijanom ulju dok ne porumene.