Zebra kolač pravi se veoma lako, a on osvaja ukusom. Priprema je jednostavna, a zbog izgleda će ga najviše voljeti djeca.
Ukoliko želite da zasladite poslije iftara, ovaj recept je odličan za vas.
Potrebno je:
jaja
240 g šećera
200 g otopljenog maslaca
200 ml slatke pavlake
1/2 kašičice sode bikarbone
270 g brašna
2 kašike kakao praha.
Priprema:
Rernu zagrijte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite pjenasto jaja sa šećerom. Onda dodajte prosijano brašno, sodu bikarbonu, otopljeni ohlađen puter i slatku pavlaku.
Umutite sve pa podijelite tijesto na dva jednaka dijela. Jednom dijelu dodajte dvije kašike brašna, a drugom dvije kašike kakao praha i miješajte.
U pleh obložen pek papirom sipajte po malo od obje smjese, kašiku po kašiku, u centar pleha, ali nemojte da miješate. Pecite kolač pola sata, u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.