So je nužno potrebna našem organizmu, ali kada se unosi u prevelikim količinama, lako može napraviti više štete nego koristi pa je potrebno kontrolirati unos soli i zadržati se unutar dnevne preporučene količine.
Ostatak dnevnog unosa soli odnosi se na konzumaciju prerađene hrane i hrane pripremljene u restoranima, pokazuju nalazi dobiveni jednogodišnjim praćenjem prehrane 450 ispitanika u dobi od 18 do 74 godine.
Sveukupno se skoro 90 posto soli unesene svakog dana konzumira kroz hranu koja nije pripremljena kod kuće, objavio je stručni časopis “Circulation”. Prema preporukama koje su na snazi u SAD, dnevni unos soli trebao bi biti ograničen na 2.300 miligrama.Više od 80 posto Amerikanaca unosi znatno veće količine soli od preporučenih, upozoravaju istraživači s Univerziteta Minesota.
Reduciranje unosa soli povezano je sa smanjenjem rizika od previsokog krvnog pritiska i prevencijom bolesti srca i krvnih sudova.