ZDRAVLJE U KUĆI

Ova voćka ima najjače antioksidativno djelovanje na svijetu

Avaz.ba

28.7.2017

Prve šljive su stigle i mame svojom modroplavom bojom. S pravom, jer se nalaze na vrhu liste od 24 vrste voća sa najjačim antioksidativnim djelovanjem.

U našem narodu ovo voće izuzetno je rasprostranjeno i omiljeno. 

Možete da ga jedete u bilo koje doba dana, pa i ujutru. Za doručak možete da napravite voćni jogurt sa šljivama, tako što u običan jogurt dodate isjeckane i oljuštene šljive i med po želji. A ukoliko sami pečete ražani hljeb, u pripremljenu smjesu možete dodati i do napola ispečene šljive u rerni.

Peku se na 200 stepeni dok se ne smežuraju. 

Ovako spremljen ražani hljeb vrlo je sladak, ukusan i zdrav. Pri kupovini šljiva birajte čvrste plodove, neoštećene i sa peteljkom. Površina treba da im je malo zamagljena, što pokazuje da se sa šljivama dobro postupalo. 

U frižideru mogu da se čuvaju najviše 3 dana jer brzo dozrijevaju. Držite ih posebno u papirnatoj kesi, jer dozrijevajući oslobađaju etilen koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća koje se nalazi u frižideru. 

Izvađene iz frižidera treba izvijesno vrijeme da odstoje na sobnoj temperaturi, jer im se na taj način vraća maksimum sočnosti i slatkoće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.