Kesten je jedini orašasti plod koji na tridesetak grama sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija. Osim toga, to je i jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 grama kestena pruža 45 posto dnevnih potreba.
Bogat je i folatima, kojih obično ima u zelenom lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i semenkama. Snabdjeva organizam vitaminima B1, B2, B6 i folnom kiselinom. Folna kiselina važna je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK, pa konzumacija hrane bogate folatima sprječava pojavu anomalija kod fetusa.
Kesten je i sjajan izvor vlakana, što pomaže u smanjenju nivoa holesterola. Da biste imali najviše koristi od kestena, tokom sezone pojedite do 85 grama na dan.
Jedući kestenje unijećete i magnezijum, bakar, mangan, kalcijum, fosfor, cink kao i određene količine kalijuma (518 mg/100 g). Kalijum je vrlo bitan element jer dovodi u ravnotežu nivo natrijuma, srčane otkucaje i krvni pritisak. Magnezijum i fosfor su važni za metabolizam kostiju.