ZDRAVLJE U KUĆI

Žene češće na terapijama kod psihologa i psihijatra nego muškarci

Novaković: Mladi ne idu saminicijativno kod psihologa

Piše: T.Ro.

9.11.2017

Trend kod nas, ali i u svijetu, jeste da su žene te koje dosta češće od muškaraca traže neki vid psihološke pomoći, potvrđuju stručnjaci. 

Prema riječima psihologa Čedomira Novakovića, to proizilazi iz činjenice da su one više zabrinute, te da čine 80 posto pacijenata psiholoških i psihijatrijskih ordinacija.

- Žene imaju najviše obaveza bez obzira da li se govori o majci, supruzi, djevojci. Takva im je funkcija u društvu. Žene nemaju terapijske aktivnosti poput muškaraca u svakodnevnom životu kao što je posjeta kafani, kartanje, odlazak ma utakmicu, i onda je sasvim logično da su one te koje više odlaze na stručne terapije – pojasnio je Novaković.

Napominje da i mlađe osobe posjećuju psihologe, s tim da oni nikada samoinicijativno ne traže takav vid pomoći, a što je, ističe i za očekivati.

- Najčešće se, kada su mladi u pitanju, za pomoć obrati neko od članova porodice. U praksi je vrlo često da mlade osobe dođu na terapiju u pratnji nekoga od starijih koji znaju za problem dotične osobe. Dođu nešto kao psiho-štaka, bar za prvi kontakt – kaže Novaković.

Dodaje da pacijenti uvijek sami procjene osobu kod koje dolaze na terapije, da li je to osoba kojoj mogu da se povjere.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.