Rezultati studije u Tel Avivu pokazali su da ugljeni hidrati za doručak ne čine ništa loše vašoj dijeti, naprotiv, doprinose gubitku kilograma!
- Parče hljeba smanjuje reakciju glukoze i manje deblja od istog parčeta hljeba koje biste pojeli uvečer - kažu rezultati istraživanja.
Vrijeme u koje jedete i koliko često jedete je važnije od toga šta jedete i koliko ste kalorija unijeli, smatraju autori studije.
Studija je otkrila da su ljudi koji su imali obilan doručak, osrednji ručak i malu večeru imali četiri puta veće šanse sa smršave od onih koji su imali šest manjih obroka dnevno.
Naprimjer, parče hljeba sa puterom, bananom i čia sjemenkama bi bio zdrav i ukusan izbor za početak dana, ali nikako pametan izbor za večeru.
Iako je studija bila test za ljude koji pate od dijabetesa i debljine, dobar je pokazatelj i za zdrave ljude koji žele da izgube kilograme.