Nema osobe koja ne želi blistavi osmijeh, ali neke namirnice "potajno" boje naše zube. Kako bismo smanjili njihov loš utjecaj, potrebno je da ih prepoznamo i umjereno ih konzumiramo, a nakon konzumiranja odmah operemo zube.
Ovo su glavni krivci koji utječu na promjenu boje naših zuba:
Krekeri
Ko bi pomislio da su i krekeri među top krivcima koji boje zube?
Mnogi krekeri proizvedeni su od rafiniranih ugljenih hidrata, koji se pretvaraju u šećer i tako postaju izvor hrane za bakterije koje boje zube.
Sirće balzamiko
Obojeni tečni začin pun kiseline, koji rado dodajemo u jela i salate, nažalost, negativno utječe na bjelinu zuba. Kako biste smanjili štetno dejstvo, pokušajte da smanjite količinu.
Kiseli krastavčići
Loša vijest za obožavatelje ovog kiselog ukusa. Upravo kiselina iz krastavaca može da naruši gleđ i uzrokuje promjenu boje zuba.
Kafa i čaj
Ljubitelji kafe i čaja mogli bi da završe sa žutim zubima, a to naročito važi ako pretjeraju s uživanjem u ovim omiljenim napicima.
Paradajz sos
Paradajz svojom kiselinom, ali i intenzivnom bojom može da izazove tamnjenje i eroziju zuba.