Magazin Biznis insajder predstavlja neke od uobičajenih svakodnevnih navika koje uzimamo zdravo za gotovo, a koje bi mogle narušiti naše zdravlje. Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, pravite veliku grešku ako...
1. Izbjegavate gluten
Istraživanja su pokazala da je samo jedan od stotinu Amerikanaca osjetljiv na gluten, odnosno da ima celijakiju, što znači da je za preostali dio stanovništva ovaj protein savršeno bezbjedan.
Ako ste odučili slijediti naviku Novaka Đokovića i bez potrebe eliminirati gluten iz ishrane, trebali biste znati da, svaki put kada ukinete neku važnu grupu namirnica, nanosite štetu svom organizmu jer mu zakidate prijeko potrebne nutrijente.
2. Konzumirate bademovo umjesto kravljeg mlijeka
Uprkos tome što su bademi bogati proteinima, čaša bademovog mlijeka skoro uopšte ne sadrži proteine. Štaviše, morali biste popiti šest čaša mlijeka da biste unijeli onoliko proteina koliko sadrži pola šoljice badema.
3. Postite na sokovima (Juicing)
Ako ste odlučili da danima ispijate samo svježe cijeđene sokove, trebali biste znati da se cijeđenjem odstranjuju biljna vlakna, koja su prijeko potrebna za osjećaj sitosti. Štaviše, prekomjerna količina šećera može prouzročiti napade gladi, nagle promjene raspoloženja i iscrpljenost.
4. Uzimate velike količine vitamina C kada ste bolesni
Mala količina dodatnog vitamina C imat će pozitivno djelovanje na imunološki sistem, a gornja granica iznosi 2.000 miligrama. Ako ste unijeli više od toga, mogu se pojaviti mučnina, dijareja, povraćanje, gorušica, glavobolja i drugi propratni efekti.
5. Izbjegavate žumanca
Tačno je da jaja sadrže holesterol, ali nekoliko jaja nedjeljno (najviše sedam) zaista neće znatno uticati na povećanje vašeg nivoa holesterola u krvi.
6. Jedete samo namirnice sa niskim sadržajem masnoća
Istraživanja su pokazala da ova vrsta namirnica ne smanjuje rizik od pojave raka dojke, kolorektalnog kancera ili srčanih bolesti i ne utiče na smanjenje tjelesne težine.
Štaviše, namirnicama kojima je odstranjena masnoća najčešće se dodaju šećeri, boje i zgušnjivači kako bi zadržale poznati ukus i teksturu.