Dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, ali rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu "PLOS One" ukazuju na niz ozbiljni posljedica koje ovo ulje ostavlja na zdravlje i to gore i od šećera. Naučnici iz Kalifornije su, naime, na laboratorijskim miševima testirali hranu kakvu jede prosječni Amerikanac.
Miševima su ponuđene četiri različite dijete a sve su sadržale isti broj kalorija, što znači da su naučnici mogli procijeniti stvaran učinak raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa. Očekivali su da će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobiti najviše na težini i da će razviti najjaču otpornost na insulin, ali rezultati su ih iznenadili.
Najviše su na kilaži dobili miševi iz grupe koja je jela hranu sa sojinim uljem. Kod njih je utvrđena masnija jetra i veća rezistencija na inzulin. A kako se zna da se geni ljudske jetre ponašaju slično kao geni miševa, to znači da se studija može primijeniti i na ljude.