SAVJETI

Pet razloga zašto trebamo češće jesti grožđe

Postoji 8.000 vrsta

Ilustracija

Avaz.ba

1.9.2018

Danas u svijetu postoji gotovo 8.000 vrsta grožđa, a evo zašto morate iskoristiti kraj ljeta i što češće jesti ovo voće.

1. Crno grožđe snižava noćni pritisak

Naime, pritisak noću pada kako bi se srce i žile mogli odmoriti, no, to se ne događa uvijek. Kod osoba kojima se pritisak ne spusti postoji veći rizik javljanja bolesti kardiovaskularnog sistema. Dobar način snižavanja pritiska je sok od bobica crnog grožđa.

2. Izvor brojnih vitamina i minerala

Vitamin C, vitamini grupe B (osim B12) mogu se naći u grožđu, a od minerala, tu su kalij, kalcij, magnezij, mangan, natrij, cink, željezo, fosfor. I sve to na samo 70 kalorija (na 100 grama).

3. Dobar tokom fizičkih napora

Šećer iz grožđa brzo ulazi u krvotok pa tako i brzo diže energiju.

4. Povoljno djeluje na cijeli organizam

Čisti ga, poboljšava metabolizam i probavu, čuva zdravlje srca i krvnih žila, poboljšava pamćenje, dobro djeluje na rad bubrega i pluća, poboljšava san...

5. Sadrži reservatrol

Reservatrol, prema nekim istraživanjima, usporava ili zaustavlja rast tumora u svim fazama bolesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.