PREPORUKE

Šest osnovnih koraka prevencije karcinoma

Održavanje primjerene tjelesne mase tako da je BMI (indeks tjelesne mase) u rasponu od 18,5 do 24,9

Bitno je održavanje tjelesne težine. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.9.2018

Trenutne prehrambene preporuke vezane uz prevenciju razvoja karcinoma uglavnom su nastale na osnovu epidemioloških studija koje su upoređivale prehrambene navike u različitim zemljama s niskom i visokom incidencijom određenih oblika karcinoma. Te se preporuke mogu svesti na šest osnovnih koraka prevencije:

1. Održavanje primjerene tjelesne mase tako da je BMI (indeks tjelesne mase) u rasponu od 18,5 do 24,9;

2. Redovna tjelesna aktivnost;

3. Ograničena konzumacija alkohola, najviše jedna jedinica dnevno;

4. Primjeren unos raznovrsnog voća i povrća, minimalno 400 grama, a poželjno 800 grama dnevno;

5. Ograničen unos zasićenih masnoća i soli;

6. Ograničen unos prerađenih proizvoda, posebno mesa i mesnih prerađevina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.