Aditivi, hemijski spojevi koji se koriste za očuvanje, pakiranje i poboljšanje okusa hrane, mogu naškoditi zdravlju djece, upozoravaju stručnjaci jer je sve više znanstvenih dokaza o vezi tih spojeva s promjenama u dječijim hormonskim sistemima, što može utjecati na njihov razvoj i povećati rizik od pretilosti u dječjioj dobi.
- Bisfenoli poput BPA, koji se nalaze u plastici i oblogama metalnih limenki, mogu djelovati kao estrogenu tijelu, utjecati na početak puberteta, smanjenje plodnosti, povećanje tjelesnih masti te na živčani i imunološki sistem.
- Ftalati, koji se nalaze u plastičnim i vinilnim cijevima koje se koriste u industrijskoj proizvodnji hrane, mogu utjecati na razvoj muških genitalija, povećati pretilost u dječijoj dobi i pridonijeti srčanoj bolesti.
- Perfluoroalkilne hemikalije koje se koriste u ambalaži hrane, mogu smanjiti imunitet, porodnu težinu i plodnost te mogu utjecati na štitnjaču.
- Umjetne boje za hranu povezane su s pogoršanjem simptoma poremećaja ppsžnje s hiperaktivnošću (ADHD).
- Nitrati i nitriti, koji se koriste za očuvanje hrane i poboljšanje njene boje, osobito kod mesnih prerađevina, mogu ometati proizvodnju hormona štitnjače i povezani su s karcinomima gastrointestinalnog i nervnog sistema.
Zato bi roditelji trebali ograničiti izloženost djece spomenutim hemijskim spojevima.