Američka udruga Environmental Working Group (EWG) objavila je godišnji popis voća i povrća koje ima najviše i najmanje pesticida. Želite li jesti više voća i povrća, najbolje je da odaberete ono s njihove „čiste" liste.
Na listi „15 najčištijih", EWG je utvrdio da niti jedan plod nije pozitivan na više od četiri vrste pesticida, a sedam posto uzoraka imalo je samo jedan otkriveni pesticid.
Manje od 11 posto uzoraka ananasa imalo je mjerljive količine pesticida. Jednako tako, 78 posto manga, 75 posto kivija i 61 posto dinja nije imalo ostatke pesticida. Sveukupno, nakon što su ih oprali ili ogulili, otkrili su ostatke pesticida na 67 posto uzoraka testirane hrane (28.000 uzoraka).
Popis se ne razlikuje puno od prošlogodišnjeg, tako da je vidljiva dosljednost iz godine u godinu.
Plodovi s najmanjom količinom pesticida:
1. kukuruz;
2. luk;
3. ananas;
4. avokado;
5. kupus;
6. grašak;
7. papaja;
8. mango;
9. šparoge;
10. patlidžan;
11. kivi;
12. grejp;
13. dinje;
14. slatki krompir;
15. gljive.
Voće i povrće s najviše pesticida:
1. jabuke
2. celer
3. cherry paradajz
4. krastavci
5. grožđe
6. ljute paprike
7. nektarine
8. breskve
9. krompir
10. špinat
11. jagode
12. paprika
13. kelj
14. tikvice