PREHRANA

Dijeta 2 – 5 – 30 čisti organizam

Ako ste preskočili proljetno čišćenje organizma, nadoknadite to sada sa 2 – 5 – 30 dijetom

Danima kada postite trebalo bi jesti isključivo sirovu hranu, voće i povrće. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

29.10.2018

Dijeta 2 – 5 – 30 namijenjena je za jesenji period. Uz pomoć ovog programa ishrane očistit ćete organizam, poboljšati prehrambene navike, naučiti kako pripremati zdravu hranu i, naravno, izgubiti kilograme. Ako ste preskočili proljetno čišćenje organizma, nadoknadite to sada sa 2 – 5 – 30 dijetom.

Zdrav izbor

Broj 2 predstavlja dva dana u sedmici kad jedete posebnu hranu koju vam predlaže dijeta. Neka istraživanja su pokazala da restriktivan post samo dva dana u sedmici donosi mnogo bolje rezultate nego da na ishranu pazimo cijele sedmice.

Broj 5 označava dane u sedmici kad možete jesti šta god želite, ali to, naravno, mora biti zdrava hrana. Ne možete jesti brzu, masnu i nezdravu hranu. Nakon dva dana posta, možete primijetiti kako vam se ukus promijenio, a to iskustvo doživi većina ljudi koji se odluče na ovaj program ishrane.

Na kraju, 30 je broj dana koliko ovaj program traje ili, tačnije, četiri sedmice. Nakon što istrajete, trebali biste se osjećati bolje, lakše, s više energije i na vrhuncu zdravije nego prije.

Danima kada postite trebalo bi jesti isključivo sirovu hranu, voće i povrće. Dan možete započeti svježim voćem koje sadrži mnogo vode, nekoliko čaša vode ili šejkom. Za ručak pojedite svježu salatu, a za večeru tanjir voća. Kao užinu koristite svježe voće ili smuti.

Vrlo je važno da večer prije dana posta lagano večerate i sutradan ustanete rano, oslobodite se stresa, meditirate i opuštate se.

Kinoa i tofu

Tokom ostalih dana u sedmici gledajte da se hranite zdravo, da kuhate hranu koja ne sadrži gluten, aditive i konzervanse. Vrlo je važno da sva hrana koju unosite, bude zdrava i svježe pripremljena. Ovo je pravo vrijeme da isprobate neke nove namirnice koje ste do sada izbjegavali, kao što su kinoa ili tofu.

Razlike

Razlike između ove i ostalih dijeta:

1. Ostale dijete podržavaju restriktivan unos kalorija, što tijelo dovodi u stanje gladovanja.

2. Kad su u pitanju dijete koje brane većinu namirnica, mala je vjerovatnoća da ćete istrajati.

3. Ova dijeta navest će vas da se zdravije hranite i kad program prođe.

4. Kad sve saberete, u jednom mjesecu na dijeti ćete biti osam dana.

5. Sami možete odrediti hranu koju ćete jesti.

Bez glutena

Ova dijeta brani sve proizvode koji sadrže gluten, a to je zato što se većina ljudi, čak i oni koji nisu netolerantni na gluten, bolje osjeća kad smanji njegov unos. Izbacivanjem glutena lakše ćete izgubiti kilograme.

Meso

* Meso – Kuhano, pečeno, krto. Bolje je da jedete bijelo meso, i to jednom dnevno.

* Riba - Jedite sve vrste ribe. Najbolje bi bilo da bude masna riba (tunjevina, losos) do dva puta dnevno.

* Školjke i morski plodovi - Treba ih konzumirati zamrznute ili u salamuri. Jedan obrok dnevno jednom sedmično.

Povrće i voće

Unosite sve vrste povrća i voća: svježe, bareno, kuhano na pari. Povrće - uz svaki obrok, u neograničenim količinama. Sve vrste salata koje sami napravite i začinite maslinovim uljem, prirodnim začinima i limunom, poželjne su u jelovniku.

Jaja i mlijeko

Ako jedete i žumanca, ograničite na dva cijela jaja dnevno. Ako jedete samo bjelanca, možete ih jesti neograničeno, kuhano ili pečeno na maslinovom ulju. Mliječne proizvode treba jesti umjereno, i to obrane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.