Osobe koje pate od nepodnošljivosti glutena moraju pomno paziti na prehranu. To znači da će biti na doživotnoj dijeti, koja će im osigurati eliminaciju svih simptoma koje konzumacija glutena kod njih izaziva.
Kada su u pitanju alkoholna pića, treba izbjegavati ječmeno pivo. Destilirana alkoholna pića, poput viskija, koja se dobivaju iz žitnih proizvoda ne sadrže gluten.
Kalcij i željezo
Oboljeli ne bi smjeli smjeli konzumirati pšenicu, raž, ječam i sve njihove prerađevine koje sadrže ove žitarice i u tragu. Također, zabranjene su pšenične klice, mekinje, krupica od nezrelog žita, sladno pivo, bijela kafa, kupovni hljeb od kukuruznog brašna, jer on uvijek sadrži bijelo brašno.
Iz jelovnika je neophodno izbaciti i gotove juhe, gotovu hranu, umake, instant-krompir, suhe smokve jer je bijeli prah na njima brašno, suhomesnate proizvode poput salama, kobasica, hrenovki, pašteta – jer svi oni pretežno sadrže brašno.
Bezglutenska prehrana samo je paralela „normalnoj“ ishrani. Bolesnici misle da su prisiljeni na jednoličnu prehranu, što nije slučaj ukoliko je bezglutenska prehrana adekvatna. Uz to, postoje i brojna udruženja, nacionalna društva za celijakiju sa „bezglutenskim kuharicama“.
Zbog malapsorpcije proteina, vitamina, minerala, u prehrani su neophodni željezo, folna kisleina, kalij, kalcij, magnezij, vitamini D i B te svi drugi nedostatni sastojci.