ZIMA, ZIMA...

Hrana koja će vas grijati na minusima

Zimska hrana često je i teška, ali i monotona, pa promjene mogu donijeti sitnice poput začina

Zimska hrana često je i teška. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

7.1.2019

Kada se temperature spuste ispod nule i vani dobro stegne, posežemo za zdravom hranom, pogotovo onom koja će nas zagrijati. Osim što će vas ugrijati već svojim toplim nijansama, povrće poput slatkog krompira ili mrkve sadrži beta-karoten koji vrlo povoljno utječe na zimi uvijek potreban imunitet. 

Orašasti plodovi

Korjenasto povrće, pogotovo ono koje raste na hladnijim geografskim područjima, poput luka ili repe, pomaže u aklimatizaciji. Uz njih se preporučuje i konzumacija rikule ili smeđe riže, a orašasti plodovi, sjemenke i sve što se od njih pravi također dobro grije.

Uz zimu se veže slano, ali umjesto da s tim pretjerujete, možete isprobati morske alge koje su veoma bogate mineralima. Među najdostupnijima su kelp, nori i hiziki, a mogu se koristiti kao prilog skoro svim jelima.

Zimska hrana često je i teška, ali i monotona, promjene mogu donijeti sitnice bez kojih ne bi bilo kuhinje. Korištenje nekih začina svakako se preporučuje u što više zimskih jela, a među njima, zbog svog specifičnog učinka, jesu: crni biber, čili paprika, đumbir, hren, cimet...

Savjet na koji se često zaboravlja jeste da nije pametno piti i jesti hladnu hranu, jer se na taj način vrlo brzo može spustiti temperatura organizma. Zbog toga se preporučuje da hranu iz frižidera prije jela podgrijete ili barem ostavite da se zagrije na sobnu temperaturu.

Topli napici

Nemojte zaboraviti ni na tople napitke, u koje, također, možete staviti začine. Čajevima odgovaraju cimet ili đumbir, dok oni hrabriji u toplu čokoladu mogu probati staviti malo čilija. Pun pogodak je i da u čaj ili kafu dodate malo ruma ili viskija, a ni čaša crnog vina na sobnoj temperaturi neće škoditi. Ali, nemojte pretjerati, jer veće količine alkohola proširuju krvne sudove, što rezultira brzim hlađenjem organizma.

Kofein i energija

Možda vam se čini da vas kafa zagrije, ali to nema veze s tim što je riječ o toplom napitku. Štaviše, možda bi bilo bolje da popijete hladnu vodu. Visok sadržaj kofeina koji stimulira metabolizam ohrabruje tijelo da sagorijeva energiju, te se tako tijelo zagrijava. Najbolje je da je pijete bez šećera i mlijeka jer će se brzo razgraditi u tijelo i snizit će vam se nivo šećera u krvi.

Da krv bolje cirkulira

Đumbir je još jedan način da vam procirkulira krv i da zagrijete ekstremitete.

Iako većina ljudi đumbir dodaje u jelo, najbolje efekte, kad je riječ o zagrijavanju tijela, dobit ćete ako pojedete malo svježeg đumbira. Mada, to vam neće biti baš ukusno. Slične, ali ipak nešto slabije efekte dobit ćete ako pojedete svježu mrkvu ili repu.

Jedite kikiriki

Zbog visokog sadržaja vitamina B3 koji potiče cirkulaciju i ubrzava metabolizam, kikiriki će vas brzo zagrijati. Sadrži i zdrave masti i dosta proteina pa ga je pametno grickati tokom cijele godine. Ali, najviše će vam pomoći kada temperature padnu.

Čili za preznojavanje

Činjenica je da će vas bilo koja ljuta papričica natjerati da se brzo preznojite. Ovaj efekt dešava se zahvaljujući kapsaicinu koji se nalazi u paprici. Dokazano je da ljuta hrana, osim što zagrijava tijelo, potiče lučenje hemijskog spoja koji uzrokuje dobro raspoloženje. Kada jedete čili, tijelo se znoji, a u njemu se oslobađaju toksini. 

Pomoći će i hladna voda


Čini se kontraproduktivnim da pijete hladnu vodu kada vam je hladno, ali vaša bazalna temperatura pokušat će poništiti efekte vrućeg napitka pa će unutrašnja temperatura tijela biti niža kada popijete šolju tople čokolade ili kakaa. Hladna voda ima suprotan efekt, jer će se unutrašnja temperatura tijela povećati da poništi efekte hladnog napitka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.