HRANA

Feta sir nije za svakoga

Mogući problemi sa feta sirom proizlaze iz činjenice da sadrži puno natrija, jer se tokom pravljenja sira u surutku dodaje so

Dobar je za kosti jer ima duplo više kalcija nego fosfora. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

5.3.2019

Nezamjenjiv u mediteranskoj kuhinji, feta sir je ukras svake trpeze. Ima manje masti i kalorija od tvrdih sireva poput parmezana - 100 grama sadrži 264 kalorije.  

Sadrži vitamine A, B i K, željezo, magnezij, dobar je za kosti jer ima duplo više kalcija nego fosfora. Obiluje dobrim bakterijama koje mogu ojačati imuni sistem i stanje digestivnog trakta.

Izvorno se pravi od ovčijeg i kozijeg mlijeka, ima jak i oštar ukus i kremastu teksturu.

Osim čuvene grčke salate, sastojak je mnoštva jela, od predjela, preko glavnog jela, do dezerta. Odličan je u kombinaciji sa maslinovim uljem, bosiljkom, origanom, kao grilan, ali i u salati sa lubenicom i nanom.

Mogući problemi sa feta sirom proizlaze iz činjenice da sadrži puno natrija, jer se tokom pravljenja sira u surutku dodaje so. Zato osobe osjetljive na ovaj sastojak trebaju prije konzumiranja dobro isprati krišku fete pod mlazom vode.

Također i ljudi osjetljivi na laktozu trebaju biti oprezni jer feta, kao i ostali mladi sirevi, ima više laktoze od gaude, parmezana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.