Rezultati nove studije pokazali su da ekstrakt brusnice čini bakterije osjetljivijima na niže doze antibiotika, što pruža nadu u borbi za ograničavanje otpornosti na te važne lijekove.
Brusnice su vrlo tražene zbog svog okusa i antioksidanata koje sadrže, a nova studija objavljena u časopisu Advanced Science pruža dokaze da bi one također mogle pomoći u borbi protiv bakterija.
U ovom istraživanju bakterije odabrane za proučavanje bile su odgovorne za infekcije mokraćnog sistema, upalu pluća i gastroenteritis (Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa i Escherichia coli).
Analiza je pokazala da ekstrakt brusnice povećava bakterijsku osjetljivost na antibiotike djelujući na dva načina. Prvo, čini bakterijsku ćelijsku opnu propusnijom za antibiotik i drugo, ometa mehanizam koji bakterije koriste za ispumpavanje antibiotika. Zbog toga antibiotik lakše prodire, a bakterije ga teže uklanjaju, što objašnjava zašto je lijek djelotvoran u nižim dozama.